НОВИНИ

Международни превозвачи блокираха Митница Пловдив

Международни превозвачи блокираха тази сутрин Митница Пловдив в знак на протест срещу събиране на допълнителна такса в терминала. Достъпът за автомобили беше затруднен до обяд. Причина за недоволството е, че за да излязат от Митницата шофьорите са принудени да преминават през имот на частна фирма, която е закупила терминала. И затова плащат такса.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
18:00, 20.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Таксата за преминаване през митническия терминал се събира от 15 години. На ден от тук преминават над 100 тежкотоварни български и чуждестранни автомобила, които всеки път заплащат по 31 лева. Превозвачите казват, че търпят огромни загуби, а най-осезаемо се усеща при малките фирми.

Илиян Филипов - собственик на транспортна фирма
По 80 камиона на седмица плащат по 31 лева само моята фирма. На ден през терминала минават по 100-120 камиона, което може да сметнете - това са около 3000-3600 лева приходи на ден. Гарантирани приходи на частно дружество от държавно митническо учреждение.

Таксата се събира от частна фирма, която преди години е закупила от общината Митническия терминал. След разговори между местната власт и Агенция Митници е постигната договореност казусът да бъде разрешен. Предвижда се да бъде изграден изход, през който камионите да преминават свободно, без да влизат в частния имот.

Илиян Филипов - собственик на транспортна фирма
По Конституция ни се полага свободен достъп до всяко държавно учреждение.
Йордан Арабаджиев - председател на Съюз на международните превозвачи
Очакваме да се направи изход на „Кукленско шосе". Говорили сме с архитекти, те казват, че проблемът може да се разреши за две-три седмици.
;

От митницата заявиха, че до два месеца изходът ще бъде изграден.

Илиян Филипов - собственик на транспортна фирма
В противен случай, ако не се разреши проблемът, след един месец ще бъде затворена напълно Митница Пловдив докато не се осигури достъп свободен.

От фирмата, собственик на Митническия терминал, заявиха, че изграждането на изхода ще бъде незаконно, затова възнамеряват да заведат дело срещу Митница Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще заработи Интелигентната транспортна система в Пловдив?
Кога ще заработи Интелигентната транспортна система в Пловдив?
Дунав като новия Път на коприната
Дунав като новия Път на коприната