НОВИНИ

Прокурори влизат в Дома да деца, след трагичния инцидент

Прокурори влизат в Дома да деца, лишени от родителски грижи във Велико Търново след трагичния инцидент, при който две момчета се удавиха във водите на река Янтра. Ще бъдат проверявани режимът на пребиваване на децата в дома, отпуските и свижданията. Домът ще бъде закрит до 1 юли 2017-та, а децата, които живеят в момента там, ще бъдат преместени в центрове за настаняване от семеен тип.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
17:29, 20.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Трагедията с двете момчета накара институциите да признаят, че подобни домове не са добър вариант за отглеждане на деца. От 1 юли домът ще бъде закрит, а от социално подпомагане коментираха, че има и проблеми заради липсата на квалифициран персонал.

Росица Димитрова - директор Росица Димитрова - директор Дирекция Социални дейности и здравеопазване
„Смесването на деца на различни възрасти, модела в годините назад няма как да не носи институционалният модел на голямата институция, подходите, организацията на работа, нагласите на възпитателите от методите на работа когато са били на подчинение на министерство на образованието".

За „По света и у нас" директорката на дома, където са живеели двете деца, категорично заяви, че персоналът не носи вина за инцидент.

Ганка Григорова - директор „Пеньо и Мария Велкови" гр. Велико Търново
„Това е дена младежка лудория, да отидат да се разхладят в тази жега точно в тази мътна река! Всички мерки по превенции на такива случаи са взети, инструктирани са, разговаряно е с тях точно за водоеми, защото ние правим това всека година, защото знаем опасностите".
;

От „Закрила на детето" припомниха, че загиналият Мартин е една от жертвите на британския педофил Пол Ренаф. След като беше установено, че родителите редовно пращали сина си при чужденеца срещу пари, момчето заедно с по-големия си брат и малката им сестра са настанени принудително в дома за деца.

Мариета Гъркова - отдел „Закрила на детето" Велико Търново
„Майката е лишена от родителски права спрямо трите деца като съдът е определил режим на лични отношения между майката и децата. Спрямо децата е предприета мярка закрила настаняване в дом. Всяко от децата има настойник от дома!"

Бившият възпитаник на дома и председател на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов обаче обвинява ръководството в престъпно нехайство и обещава да осигури на семействата на двете момчета адвокати, които да заведат дела срещу виновни длъжности лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новопостроен подлез в Младост 4 вече е опасен
Новопостроен подлез в "Младост 4" вече е опасен
Руснаците масово се отказаха от почивка в Анталия
Руснаците масово се отказаха от почивка в Анталия