НОВИНИ

Почистват от растителност реките в София

Реките, които преминават през територията на София, се почистват като превантивна мярка срещу наводнения. В момента фирмите за почистване премахват растителност по обраслите каменни корита на Владайска река.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
17:50, 20.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Почистването се извършва по програма на Столичната община на стойност 1,2 милиона лева, която предвижда общо 35 км речни корита да бъдат освободени от растителността, затрудняваща оттока.

Мария Бояджийска, зам.-кмет на София: "В момента са почистети основните речни корита, които преминават през центъра на града - Перловска, Слатинска, в момента приключваме Владайска. Това което е важно да се знае е, че се работи и по всички малки реки, които са в крайните квартали като "Витоша", "Панчарево", "Нови Искър".

Предстои почистване 5-километров участък от коритото на река Искър, между Враждебна и Чепинци. Средствата за това са 1,5 милиона лева и са одобрени, а в момента се избира изпълнител.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Знаете, миналата година правихме аварийно почистване. Тази година правихме аварийно почистване - пролетта, но истината е, че трябва да се почиства основно, и то периодично."

Предстои почистване и на реките в район Банкя, които са под специално наблюдение. Периодично се почистват и отводнителни съоръжения на Южната дъга на софийския околовръстен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вартоломей: Отсъствието на 4-те църкви няма да се отрази на решенията на Събора
Вартоломей: Отсъствието на 4-те църкви няма да се отрази на решенията на Събора
Фалуджа е изправен пред хуманитарна катастрофа
Фалуджа е изправен пред хуманитарна катастрофа