НОВИНИ

Вартоломей: Отсъствието на 4-те църкви няма да се отрази на решенията на Събора

Светият синод не отговори на призива на вселенския патриарх Вартоломей да се присъедини към Всеправославния събор на остров Крит. Съборът изпрати телеграми до Българската, Руската, Грузинската и Антиохийската църква. Отказите не отмениха официалното откриване на Събора. Вселенският патриарх Ватроломей заяви, че отсъствието на четирите църкви внимателно ще бъде обсъдено, но няма да се отрази на силата на решенията на Събора.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:50, 20.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В 11 часа сутринта в Православната академия на остров Крит, повече от 1000 години след последния Събор и след 40 години подготовка, беше официално открит Великия и Свят православен Събор. Въпросът със отсъствието на четири от общо 14-те автокафални църкви не беше отминат от Вселенския патриарх.

Вартоломей Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол
В петък ние решихме да изпратим телеграми на нашите четирима братя в Антиохия, Москва, България и Грузия с покана заедно да служим литургия на празника Петдесетница или поне следващата неделя на Все светии и така те да вземат участие в работата на нашия Събор.

Четирите църкви са отказали след изпратените телеграми, каза Вселенският патриарх и прочете отговорите на две от тях- Московската и Антиохийската. В отговора си Московският патриарх моли Събора да уважава мнението на поместните църкви. Българската и Грузинската църква не са изпратили отговор. Отсъствието на четирите църкви ще бъде внимателно обсъдено, каза още Вселенският патриарх. Според него форматът на Събора е уникален, защото той се случва през 21-ви век и отсъствието на четири от църквите няма да повлияе на обвързващата сила на решенията. Вселенският патриарх каза още, че Съборът ще обсъди важни въпроси, свързани със съвременния свят. Интересен факт е, че на събора се появи български архиерей - архимандрит Харалампий от Видинска епархия. От Светия Синод обаче се разграничиха от него и помолиха Събора баджът му да бъде отнет. Руските медии пък съобщиха, че на Събора няма да се обсъжда автокефалията на Украинската църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав като новия Път на коприната
Дунав като новия Път на коприната
Почистват от растителност реките в София
Почистват от растителност реките в София