НОВИНИ

Финансиране на бъдещото държавно предприятие за борба с градушките

Част от приходите на застрахователите да финансират бъдещото държавно предприятие, което ще замени Агенцията за борба с градушките. Това предложи земеделският министър Румен Порожанов. Целта на новото предприятие е защитата срещу градушки да покрие цялата страна като се комбинира ракетен и самолетен способ. Министърът посети ферма в Съединение и обяви, че ще подкрепи исканията на селскостопанските производители за ползването на горива за земеделски нужди.

bnt avatar logo
от Росица Колева
07:13, 13.04.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Въпреки че продължават да се изграждат ракетни площадки, едва 33% от земеделските площи у нас са защитени срещу градушки с ракетния способ. Предвижда се въвеждането на по-евтиния самолетен способ за борба с градушките за Добруджа и другите зони, които не са покрити от ракетните площадки. Обмисля се във финансирането наред с държавата да участват и земеделските производители с по 50 стотинки на декар, и застрахователите с близо 0,8% от премиите.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: В София и в другите градове, където няма около тях ракети, самолетният способ ще способства за предпазване на урбанизираните територии. В тази връзка си мислим, че би било добре да ползваме като източник на финансиране и приходите от премиите на застрахователите, най-вече основният приход – това са приходите от застраховка на автомобилите. Те са около 500 млн. годишно.

Министър Порожанов инспектира как става зареждането и отчитането на съдовете за гориво в стопанството на оризопроизводител от град Съединение. Тодор Илиев обработва 7 000 декара ориз, за които изразходва 140 тона нафта на година, но получава облекчен акциз само за 89 тона.

Тодор Илиев, оризопроизводител: Ето ги цистерните, поръчвам си нафта, стига нафтата тука, изпразвам я, веднага документа и до два часа информираме НАП.

Оризопроизводителите поискаха в новия програмен период да бъдат договорени по-големи субсидии за сектора. Сега родните земеделци получават 14 евро за декар, а колегите им в Гърция, Испания и Италия - над 100 евро.

Георги Видолов, председател на Българската оризова организация: Ще настояваме оризовата култура да бъде извадена от списъка с общо предназначение и да бъде разглеждана като чувствителна култура.., защото нейните разходни норми са 3-4 пъти по-големи.

Според Порожанов директните плащания ще се запазят и занапред, а новото евро финансиране предстои да се договори при опростени правила. Министърът бе категоричен, че земеделците не трябва да бъдат третирани като търговци по отношение на ползването на горива за селскостопански нужди. Ако обаче се установят злоупотреби, санкциите ще бъдат много строги включително конфискация и дерегистрация при второ или трето нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 40 са болестите в регистъра на редките заболявания
Едва 40 са болестите в регистъра на редките заболявания
Сбогуваме се с големия композитор Тончо Русев
Сбогуваме се с големия композитор Тончо Русев