НОВИНИ

​Рибари от Силистренско спорят с румънски граничари за остров в Дунав

Необитаем дунавски остров с площ от близо 4 000 дка е ябълката на раздора между рибарите от силистренското село Ветрен и румънските гранични власти. Вече има случаи на конфискувани лодки, мрежи и улов. Пострадалите се жалват и настояват държавата да изясни къде точно минава границата. Нещо, което не е правено от 110 години.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
06:40, 13.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В последните години румънски граничари редовно санкционират рибарите от силистренското село Ветрен и ги гонят от едноимения остров с мотива, че са навлезли в техни териториални води.

Валентин Йорданов: Той ме закачи за катера... тегли ма нагоре около 300 метра записа ми личната карта данните и ме предупреди втори път ако ме хване ще ме носи в Кичу и там ще ми конфискува всичко.
Петко Григоров: Три лодки има конфискувани на колегите там - с мрежите, с моторите и не ги връщат - там ги съдят.

Проблемът станал толкова сериозен, че хората се обърнали за помощ към народният представител Александър Сабанов.

Александър Сабанов, народен представител от "Обединени патриоти": Има гранични власти румънски, които са разположени на самия остров и когато българските рибари минават покрай него и риболуват край него биват задържани и им биват отнети лодките, мрежите и всичко останало...

Румънците също извършват риболов там и наричат късчето суша насред Дунав с друго име – Чиокънещ. Границата е определена от конвенция, подписана през 1908 година. От тогава досега не е заседавала обща комисия, която да определи принадлежността на островите, възникнали с времето. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта на запитване от депутата.

Александър Сабанов: По поречието на река Дунав границата се определя от талвега - или така наречената най-дълбока точка на река Дунав... в случая покрай остров Ветрен талвега и фарватера минават от северната страна, което ще рече, че острова е български.

Рибарите казват, че не знаят румънски рибар да е бил санкциониран от нашите гранични власти. Докато бъде направено официално определяне на речната ни граница, рибарите от Ветрен ще продължават да изкарват прехраната си със страх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза в Шведската академия за Нобелови награди
Криза в Шведската академия за Нобелови награди
Доналд Тръмп и Тереза Мей: Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да спре
Доналд Тръмп и Тереза Мей: Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да спре