НОВИНИ

Финансист: Очаква се по празниците да бъдат похарчени около 2 млрд лева

За хората с по-ниски доходи е още по-важно да харчат разумно по празниците. Ние така сме свикнали, че цяла година се стискаме и по празниците или на почивка сe отпускаме финансово. Това коментира финансистът Стойне Василев в сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 28.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Стойне Василев: Данните на НАП са факти. Миналата година бяха 1,5 млрд, а тази се очакват да бъдат близо 2 млрд. лева. Това изобщо не е малко като последните дни преди Коледа и Нова година на ден се харчат по 250-300 млн. лева за подаръци за посрещане на празниците.

Трябват ни 10 минути, за да си направим финансова равносметка на това колко пари сме изхарчили, колко ни остават и как да разпределим наличните, за да не се стигне до тежки финансови положения. За да си спестим тревогите през януари, можем да планираме всички коледни и новогодишни празници.

Стойне Василев: От тези 2 млрд., които споменах около 20% ще дойдат от кредити - бързи кредити, потребителски кредити, кредитни карти. Тоест, 400 млн. ще дойдат от кредити. Хората, които не могат да си позволят, прибягват до тегленето на кредити.

Стойне Василев съветва да прибягваме до бързи кредити само в краен случай. На първо място да се обърнем към приятели за заем, ако това не е възможно - да се обърнем към банкова институция. Най-добрият вариант е оувърдрафт към нашата заплата, защото той може да се погаси веднага със следващата ни заплата и да не е нужно разпределение по вноски за период от време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за висока лавинна опасност
Предупреждение за висока лавинна опасност
Продължава частичното спиране на работата на американското правителство
Продължава частичното спиране на работата на американското правителство