НОВИНИ

Франция се прости с легендата Шарл Азнавур

Франция се сбогува с Шарл Азнавур, който почина тази седмица на 94 години. Траурната церемония беше в Дома на инвалидите в Париж, където е погребан Наполеон. Певецът-композитор е национална икона във Франция, но и в Армения, откъдето са неговите корени. Церемонията беше предавана пряко на голям екран в центъра на Ереван. Тази вечер там е насрочена възпоменателна служба на площад "Шарл Азнавур".

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:59, 05.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Във Франция поетите никога не умират, заяви френският президент Еманюел Макрон след като тленните останки на Шарл Азнавур бяха внесени под звуците на традиционна арменска музика.

Церемонията събра предшествениците на Макрон на държавното кормило Никола Саркози и Франсоа Оланд, президента на Армения Армен Саркисян и премиера Никол Пашинян, знаменитости като Жан-Пол Белмондо и Мирей Матийо. Покойният певец и композитор се надяваше другата седмица да придружи президента Макрон на планирано официално посещение в Ереван.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Шарл Азнавур искаше да живее един век. Беше го обещал на себе си и на нас като последно предизвикателство към живота. Възрастта никога не му отне желанието да живее, да твори, да пее, да обича, да се смее.

Шарл Азнавур е човекът, забил знамето на Армения на покрива на света, отбеляза арменският премиер.

Никол Пашинян - премиер на Армения: Свободна и щастлива Армения ще бъде нашият отговор на делото Ви за арменския народ. Прекралям се пред вас като пред велик французин, велик арменец, велик артист и хуманист. Почивайте в мир, маестро!

Ковчегът беше изнесен под звуците на песента на Азнавур "Отведете ме". Творецът ще бъде погребан утре следобяд в Монфор-л-Амори, западно от Париж. Там почиват родителите му и синът му Патрик, отишъл си на едва 25 години. Преди това на религиозна церемония в арменската църква в Париж ще присъстват само роднини, близки на семейството и официални лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Стара Кресна отбелязаха​ 140 години от Кресненско-Разложкото въстание
В Стара Кресна отбелязаха​ 140 години от Кресненско-Разложкото въстание
​Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни наказания
​Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни наказания