НОВИНИ

Генералният директор на ЮНЕСКО е в България

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле е в България по покана на президента Румен Радев. Изграждането на международен институт за устойчиво развитие в Югоизточна Европа и подкрепа за развитието на подводната археология в България бяха сред темите, които двамата обсъдиха. По-рано днес Азуле изнесе лекция в Софийския университет за предизвикателствата пред ЮНЕСКО.

Айше Сали
от Айше Сали
20:53, 23.05.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Опазването на световното културно наследство и многообразието, както и възможността жените да получат по-добро образование и да се занимават с наука са сред приоритетите на ЮНЕСКО, който Одре Азуле очерта пред академичната общност в Софийския университет.

Организацията отдава все по-голямо значение на технологиите и изкуствения интелект - и като средство за съхраняването на културата, и като важен фактор за промяна на обществото.

Одре Азуле, ген. директор на ЮНЕСКО: ЮНЕСКО също така е и дом на науката и една от нашите задачи е да се ориентираме в тази технологична революция и как да я използваме, за да постигнем нашите цели. Една от тях е споделянето на научните познания - една от основните ценности на ЮНЕСКО.

Разговорите по темите от Аулата на Алма Матер продължиха и в Президентството, но сред тях беше и сътрудничеството между ЮНЕСКО и България. Румен Радев изрази надежда, че българското правителство ще подкрепи меморандум за сътрудничество за създаването на институт за устойчиво развитие в региона, за който има и начално финансиране.

Румен Радев, президент на България: Говорим за научна свързаност в региона - така важна; за възможности наши учени от региона да работят със световноизвестни учени за един център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион и който ще има голям социален ефект.
Одре Азуле, ген. директор на ЮНЕСКО: Ще създадем този център заедно. Благодаря за активната и конструктивна роля на България в ЮНЕСКО, за сътрудничеството в областта на образованието и културата. Щастлива съм, че утре ще празнувам с вас този толкова важен и богат празник, който е и в духа на ЮНЕСКО. Колко е красиво да бъда до вас, за да празнуваме, азбуката, образованието и културата!

Одре Азуле ще участва в тържествата по случай 24 май и ще се запознае отблизо с културното наследство на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проект Медея с изложба на деца от малцинствата
Проект "Медея" с изложба на деца от малцинствата
Инцидент на новия булевард във Варна
Инцидент на новия булевард във Варна