НОВИНИ

Германските власти ще запазят граничния контрол за още шест месеца

Германското правителство заяви, че ще запази за още шест месеца паспортния контрол по някои от границите си. Срокът ще бъде продължен през ноември, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:26, 12.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
германските власти запазят граничния контрол шест месеца

Съобщението направи днес германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той посочи, че граничният контрол ще бъде запазен на германско-австрийската граница, както и за самолетни полети, пристигащи от Гърция. Де Мезиер заяви, че режимът ще бъде продължен поради "значителни равнища на незаконната имиграция", както и поради напрегнатата обстановка в Европа в сферата на сигурността след няколкото атентата през последните години.

Германия е част от Шенгенското пространство. Преди две години тя върна паспортния контрол, след като десетки хиляди мигранти влязоха на нейна територия от Австрия. Датското правителство уведоми Европейската комисия, че ще продължи до 12 май своя граничен контрол, предаде датската информационна агенция Рицау, цитирана от ДПА. Дания заяви, че причината е сериозният риск от тероризъм. Тя също е в Шенгенското пространство, но също въведе извънредната мярка, която е позволена от рамката на Шенгенските споразумения. Ако Копенхаген не я беше продължил, нейният срок щеше да изтече на 12 ноември.

Откакто бе върнат граничният контрол, се извършват проверки на случаен принцип във влакове, автобуси и автомобили на датско-германската граница, както и на пристанищата Гедсер и Рьодби. Поради големия обем на работа в резултат на проверките датските власти разположиха на границата военни, за да разтоварят полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейският шеф от Пловдив е прикривал група телефонни измамници
Полицейският шеф от Пловдив е прикривал група телефонни измамници
Петков: НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка
Петков: НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка