НОВИНИ

Главният мюфтия обсъди с премиера Борисов проектозаконите за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет. Главният мюфтия обяви, че срещата е преминала в "приятелски разговор". Двамата са обсъдили проектозаконите за вероизповеданията и религиозните общности.

Александър Марков
от Александър Марков
11:50, 12.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Премиерът е подчертал, че доброто сътрудничество между държавните институции и представителите на мюсюлманското вероизповедание у нас допринася за недопускането на краен ислямизъм.

Главният мюфтия поиска да бъде акредитиран Висшият ислямски институт, който да обучава кадри за мюсюлманското вероизповедание в България и да се осигури финансиране и за религиозните общности, които са под 1% от населението на страната.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Другото, което е, при нужда да се иска помощ от чужда държава, в смисъл такъв - ВИИ няма хабилитирани кадри, които да преподават в него, така че на този етап ние имаме необходимост да каним гост-преподаватели и ние ще направим всичко възможно, ако евентуално можем да ги осигурим от ЕК, да го направим оттам. Ако не успеем, да го направим от друга държава. По отношение на финансирането - за нас е важно да има долна граница. Затова, защото ако няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите, може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки законът, който бъде приет, да продължи да съществуват тези проблеми, които съществуват и днес.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русе изпрати убитата журналистка Виктория Маринова в последния й път
​Русе изпрати убитата журналистка Виктория Маринова в последния й път
Американският пастор Андрю Брънсън се яви в съда в Турция
Американският пастор Андрю Брънсън се яви в съда в Турция