Горанов: Въпросът за болничния е свързан с цялостния модел на осигуряване

"Обединените патриоти" изложиха пред нас, че ако искаме заедно да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите ангажименти на всеки един от партньорите и предложиха да направим един коалиционен съвет. Това каза в студиото на "Панорама" министърът на финансите Владислав Горанов, след като днес се породи напрежение около идеята първия ден от болничните на служителите да бъде неплатен.

от БНТ
21:53, 15.11.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За добро или лошо, съветът се състоя и намали напрежението по темата коя програма е водеща и дали е само в приоритетите, които ГЕРБ предлага, обясни министър Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: Това е решение, свързано с цялостния модел на осигуряване, и е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство с всички плюсове и минуси.

Този дебат стартира рано във вчерашния ден, бях поканен там като финансов министър, но там нямаше представители освен партийните лидери и се обсъдиха различни варианти, решения и перспективи, каза Горанов.

По думите му проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото "той гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти".

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако говорим с работодателските организации, дори и с обикновените и малки бизнесмени, състоянието на пазара на труда в момента е такова, че малкото на брой хора, които са готови да мамят системата, за съжаление не са толкова малко на брой.

Горанов подчерта, че броят на отпуснатите болнични листове нараства в пъти около празниците.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отдръпва ли се Америка от Европа и какви са сигналите за НАТО?
Отдръпва ли се Америка от Европа и какви са сигналите за НАТО?
Арестуваха двама французи, заплашвали с покушение срещу Макрон
Арестуваха двама французи, заплашвали с покушение срещу Макрон