Спасиха пациент с мозъчен тумор над 1 килограм

Пациент с мозъчен тумор от над 1 килограм беше спасен след операция, продължила 8 часа. Въпреки големия риск от усложнения, екип от лекари от Университетската болница "Свети Иван Рилски" дава шанс за живот на 41-годишния Божидар.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 15.11.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Дълги години Божидар страда от главоболие. Първоначално го пренебрегва. Преди две години обаче болките стават непоносими, зрението намалява, а главата му видимо се деформира. Диагнозата не е поставена веднага. А когато се консултира с лекари у нас и в чужбина, те са категорични, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете са големи. Единствено екип от лекари в университетската болница "Свети Иван Рилски" се съгласява да направи операцията. Днес, 11 дни след нея, Божидар постепенно се възстановява.

Божидар Етрополски: Да кажем, по-добре. По-добре. Всичко минава.

В световен мащаб подобни случаи са рядкост. А за доктор Емануил Найденов това е най-голямото предизвикателство в професията досега.

Д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Това, което видях на неговото образно изследване, ме хвърли в комплексен шок. Не можех да повярвам, че този пациент е жив. Изключително драматична операция. От момента на започване на операцията няма вече връщане назад, няма как туморът да се махне частично.

Кръвозагубата по време на операцията е повече от 2 литра, благодарение на анестезиолога до усложнения не се стига. Днес Божидар възвръща почти загубеното си, преди премахването на тумора, зрение. Вече може да се изправя в леглото и да се храни сам. Ориентира се и в пространството. Предстои му рехабилитация.

Кирил Етрополски, брат на Божидар: Усещам сила, усещам живец в него, усещам моя си брат, този, който си го помня.

В очите на сина си Божидар е "Железният човек". И заради него той намира сили да се бори. А след операцията и лекарите смятат, че са станали по-железни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Момиче от Добрич успя да пребори запрещението си
Момиче от Добрич успя да пребори запрещението си
Перничани готвят протест заради режима на водата от понеделник
Перничани готвят протест заради режима на водата от понеделник