Откриха център с най-съвременни микроскопи в БАН

Помощ в борбата с рака. Днес в Института по молекулярна биология на БАН беше открит Център с най-съвременни микроскопи. С тях ще се изследва влиянието на различни лекарства, включително и антиракови препарати върху човешката клетка. Центърът е един от двайсетте в Европа. Уредите в него са на стойност 3 млн. лева и са финансирани от правителството и различни фондове.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:41, 15.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Знаете ли, че за да се получи човешки организъм една клетка трябва да се раздели 30 трилиона пъти. А че човешкото тяло има 200 вида клетки и дори да живеем "като ангели" всяка клетка получава над 70000 увреждания за един живот. Затова те трябва да се наблюдават и изучават, за да се бори успешно медицината с болести като рак, Айцхаймер и Паркинсон. Новите микроскопи на Института по молекулярна биология ще правят точно това - с тях ще се изучават живи клетки от човешкия организъм.

Доц. Стойно Стойнов, Институт по молекулярна биология: Да може да се види как, да кажем, антиракови препарати действат върху човешкия организъм, върху човешката клетка.

Институтът изследва PARP- инхибиторите. Те са голямата надежда за борбата с рака и са свързани с поправката на ДНК. В момента се търсят нови PARP- инхибитори, за което ще помагат микроскопите.

Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология: И най-вече може би ще се разкрие механизма, защо след известно време тези инхибитори спират да работят и раковата тъкан развива резистентност. Това са все важни моменти и се надявам нашите колеги да могат да дадат отговор.

Учени от цяла България и Европа ще могат да използват микроскопите. За в бъдеще тук се надяват да печелят от своето ноухау и със средствата да разширят Центъра.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Готова е експертизата за катастрофата с Лютви Местан
Готова е експертизата за катастрофата с Лютви Местан
Размяна на шпиони след дълги преговори между Русия, Литва и Норвегия
Размяна на шпиони след дълги преговори между Русия, Литва и Норвегия