НОВИНИ

Грипът идва в края на януари

Със студеното време идва и сезона на грипа. Лекарите не могат да прогнозират кой ще е преобладаващия щам. За "Денят започва" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че е възможно това да е добре познатият от последните години Калифорния, но не е изключен и новият, наречен Швейцария.

Айше Сали
от Айше Сали
10:55, 05.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Тази година грипът малко ще се забави, въпреки че няма изненада и се очаква епидемия.

Показателите у нас и в Европа напълно съвпадат и никъде не може да се говори за отчетлива грипна вълна засега. Според д-р Кунчев прогнозите са много трудни и може да се разчита, че грипният вирус може да ни изненада, защото винаги може да се появят щамове, към които нямаме имунитет.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Дали тази година ще бъде Швейцария, който е сравнително нов, или Калифорния - добре познатият, който прави бели и в момента в Иран и в Турция има сериозна епидемия от него - е рано да се каже.
;

Щамът Швейцария преминава с различни симптоми от традиционния грип.

"Рязко начало с висока температура, силни болки в ставите. След това хрема и кашлица", обясни д-р Кунчев.

Грипът ще дойде в края на януари, което е сравнително късно по предварителни прогнози и се очаква в рамките на две три седмици да обхване страната.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Препоръчваме имунизации за хора над 60 години, както и боледуващи деца. Но иначе всеки здрав организъм може да се справи, както го прави всяка година.

Колкото и да е трудно да се спасим напълно от вируса, съветите на лекаря са традиционни: по-малко контакти и добра лична хигиена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възраждат стар храм край Варна
Възраждат стар храм край Варна
 По-слабо парно отопление в Русе заради по-голямо потребление
По-слабо парно отопление в Русе заради по-голямо потребление