НОВИНИ

Икономика, сигурност и климат на масата на Г-7

Френският град Биариц посрещна при драстични мерки за сигурност ръководителите на страните от Г-7 за поредната им среща на върха. Под мотото "Борба с неравенствата" и при небивали разногласия те ще търсят компромис по световните икономически и климатични проблеми. Вижте повече подробности от кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
19:26, 24.08.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Търговската война, пожарите в Амазонската джунгла, таксите върху интернет гигантите, климатът, Брекзит - всички горещи и спорни теми са в дневния ред на срещата на лидерите на водещите световни икономики.

"Искам тази среща на Г-7 да бъде полезна" - заяви френският президент Еманюел Макрон в специално телевизионно обръщение към французите. Той обеща да направи максималното, за са се стигне до конкретни решения.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Кои са залозите на тази среща? Първо, това е защитата на световния мир, второ световната икономика - искам да убедя партньорите, че търговската война трябва да се избегне. Третият голям залог е борбата с неравенството,тя е в центъра на тази среща. Ще обсъдим и темата за климата, по която имаме разногласия.

Макрон обеща конкретни инвестиции за опазване на горите и океаните. В опит да изглади разногласията той проведе предварителна импровизирана среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Разговорите между Тръмп и британския премиер Борис Джонсън също са смятани за ключови. Повечето лидери са предпазливи в прогнозите за резултатите от срещата.

Доналд Туск, президент на Европейския съвет: Това е още една среща на Г-7, която ще бъде труден тест за единството и солидарността на свободния свят и неговите лидери. Няма сигурност дали групата ще стигне да общи решения.

За сигурността на лидерите Биариц е обграден и охраняван от 13000 полицаи. Недалеч от района хиляди глобалисти излязоха на поход срещу Г-7, без да се стига до инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп наложи по-високи мита на Китай, търговската война се разгаря
Тръмп наложи по-високи мита на Китай, търговската война се разгаря
Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ
Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ