НОВИНИ

Министър Банов поиска оставката на директора на НМУ "Любомир Пипков"

Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева. Реакцията дойде след публикация на оперната прима Дарина Такова в социалните мрежи. Тя искала да кандидатства за преподавател в училището, но по регламента на конкурса трябва да изпее няколко произведения, въпреки световното признание на таланта й. Директорът отговори, че това е законово изискване към всички кандидати и неспазването му може да стане причина за анулиране на конкурса.

Айше Сали
от Айше Сали
20:40, 24.08.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Световнопризнатият талант срещу законовите изисквания. За да получи преподавателско място в Националното музикално училище всеки кандидат трябва да изпълни няколко произведения, да развивие на писмена тема, а след това да проведе урок и да участва в събеседване с комисията.

Сред претендентите за място е и Дарина Такова - оперна прима, пяла на сцената на миланската "Ла Скала" и "Ковънт гардън". След инцидент с гласните й струни обаче тя прекратява певческата си кариера. Това е и причината да оттегли документите си от конкурса.

Дарина Такова: Не казвам, че трябва да се прескочи конкурса, аз на драго сърце бих направила всичко останало, което изисква регламента, но по обективни причини, аз не мога да пея. Не мога да пея от 12 години и няма да го направя. Един далновиден ръководител на такава висша административна длъжност трябва да бъде и по-гъвкав.

След публикацията дойде и реакцията на Боил Банов. Министърът на културата е разговарял и с Дарина Такова, за да й поднесе извинения.

Дарина Такова: Министърът каза, че е разтреперен от ярост от това, което се е случило и че има последствия, и ако Добрева не си подаде сама оставката, той ще я уволни.

Директорът на Националното музикалното училище обясни, че спазила правилата, които важат за всички.

Столина Добрева, директор на Националното музикално училище: Изобщо не стои въпросът: уважаваме ли я или не, дали искаме да работим с нея или не, защото отговорът и на двата въпроса е: да! Няма как един официално обявен конкурс, с подадени кандидатури и на други нейни колеги документално да изчезне. Той трябва да бъде проведен по предварително обявените правила, защото противен случай нашата институция е подсъдима и победителят в такова състезание е нелегитимен. Аз не смятам, че по някакъв начин трябва да подам своята оставка, защото не смятам, че съм нарушила закона.

Майсторски класове, срещи с ученици и лекторски часове са сред формите Дарина Такова да бъде част от преподавателския екип на музикалното училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да намерим добър майстор в сезона на ремонтите?
Как да намерим добър майстор в сезона на ремонтите?
Двама лишени от свобода са избягали от затвора в Стара Загора
Двама лишени от свобода са избягали от затвора в Стара Загора