НОВИНИ

Биариц е домакин на срещата на Г-7

Във френския град Биариц започва форумът Г-7. Срещата на Голямата седморка ще продължи до понеделник. Домакинът - френският президент Еманьоел Макрон, обяви, че акцентите ще бъдат глобалното затопляне, равенството между половете и международното икономическо положение.

bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 24.08.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Във форума Г-7 или Голямата седморка участват държавните глави на най-напредналите световни икономики: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Организацията се представя като "общност на ценности", чиито основни принципи са свободата, човешките права, демокрация и върховенството на закона. Сред темите, които ще бъдат дискутирани на срещата, са глобалното затопляне, световното икономическо положение и устойчивото развитие. След края на форума ще бъде публикувано комюнике, съдържащо едно или няколко споразумения между лидерите.

Тази година основните теми ще бъдат пожарите в Амазония, търговската война между Вашингтон и Пекин, обстановката в Иран, както и пътят, по който Великобритания ще поеме след Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, преди да отпътува за Биариц, че Обединеното кралство ще продължи да бъде "енергичен партньор" с всички съюзници на Лондон. Очаква се премиерът Джонсън да проведе двустранни срещи с останалите лидери, за да да подчертае намеренията на Кралството да запази мястото си на глобалната сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу завода за отпадъци в Шишманци
Протест срещу завода за отпадъци в Шишманци
Тръмп наложи нови мита върху китайски стоки
Тръмп наложи нови мита върху китайски стоки