НОВИНИ

​Интензивен трафик в края на първата серия почивни дни

За да се облекчи движението, на конфликтните места са разположени допълнителни екипи на полицията. Заради ремонт е затруднено движението по магистрала Хемус в посока София, преди тунел "Ечемишка", а също и преди тунел Витиня. Пътната настилка на много места е мокра и хлъзгава. През изминалото денонощие на пътя са загинали трима души, а 20 са ранени. Според статистиката, в последните 3 години броят на загиналите на пътя се увеличава.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:26, 26.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

През уикенда в столицата са регистрирани 17 пияни шофьори. При трима дрегерът е отчел почти промил и половина, което се равнява на не по-малко от половин литър концентрат. Над 300 водачи са заснети от камерите за превишена скорост.

Инспектор Тихомир Неделчев, "Пътна полиция" София: Има и драстични скорости. При ограничение в насeлено място 50 км в час има водачи, които управляват с над 100 км в час.

На този фон черната статистика - в края на 2016-та загиналите на пътя са близо 700, а над 9 000 са ранените. Рекордна е цифрата на загиналите деца на пътя спрямо 2015-а - тази година са 35.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Ако няма крути мерки следващата година, ние ще подобрим и този черен негативен рекорд.

В края на годината депутатите все пак приеха крути мерки за безрасъдните шофьори. Употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лева. С по-висок промил глобата ще е 1000 лева, а колата няма да може да бъде ползвана 1 година. Предвижда се и сваляне на регистрационните табели.

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Свалянето на регистрационните номера при пияни шофьори и шофьори без книжка ще има ефект. Вярвам, че трябва да се разшири обхвата на нарушенията, за които се прилага тази санкция.

За превишена скорост с над 50 км/ч в населени места глобата става 700 лева, а в извън населените места - 600 лева. За всяко следващо превишаване с 5 км в час, санкцията се увеличава с 50 лв. Новите глоби ще влязат в сила след Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучват се четири хипотези за трагедията с руския военен самолет
Проучват се четири хипотези за трагедията с руския военен самолет
Президентът запали основната свещ за Ханука в Софийската синагога
Президентът запали основната свещ за Ханука в Софийската синагога