НОВИНИ

Иван Портних: Варна може да стане прекрасно място за инвестиция

Само за около три години във Варна се забелязват големи трансформации - в градския транспорт, в сметопочистването. Това изтъкна кметът на морската ни столица Иван Портних в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 09.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Като безспорен успех за екипа си Портних отчита придобиването на всички линии на градския транспорт от общината. До преди година 50% от линиите са били на частни превозвачи. Промяната се наложила, след като било установено, че рентабилните маршрути били обслужвани от частния превозвач, а нерентабилните - от общинското предприятие. Промяната ще доведе до нови инвестиции - за нов подвижен състав и нова билетна система, смята Портних. Внедряването на новата билетна система ще даде възможност на хората с едно билетче да използват няколко линии.

По отношение на сметопочистването порочната схема е била аналогична - фирми с 15-годишни договори, с изключително остаряла техника и съдове, със заложени параметри отпреди 15 години, които не отговарят на нуждите на днешния ден. Затова общината е изготвила нова процедура, отговаряща на европейските изисквания в сметопочистването. Новите камиони вече пристигат, върви и подмяна на съдовете, увери кметът. По думите му сметопочистването до няколко дни ще е европейска услуга.

Очаква се 2017 да е годината, в която Варна ще има своята "синя зона", обеща Портних. Последната година са изградени над 600 паркоместа. Целта е през следващата година да се осигурят паркоместа и в междублоковите пространства.

Амбицията на кмета е да превърне Варна в целогодишна дестинация и прекрасно място за инвестиция.


Още за развитието на морската ни столица вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на кукления театър в Русе
Премиера на кукления театър в Русе
​Северна Корея потвърди, че е е извършила нов ядрен опит
​Северна Корея потвърди, че е е извършила нов ядрен опит