НОВИНИ

Големи роботи ще изследват аномалиите в южната част от Черно море

Над 300 малки делфина са загинали в акваторията на българското крайбрежие. В Турция и Румъния положението също е много тежко. Предполага се, че това е само 10 % от общия брой. Данните изнесе в "Денят започва" водолазът Михаил Заимов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 09.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Голяма е вероятността това да е причинено от бракониерски мрежи, каза още той. Проблемът с бракониерството според него може да се реши на правителствено ниво между България и Румъния, тъй като голяма част от бракониерите са в румънски икономически територии. Голяма част от кораби са турски, но има български бракониери.

Според Заимов Черно море в момента е най-големият музей на света. Това се дължи на сероводорода, който не позволява гниене на органичната материя. Проектната програма, работила по "Южен поток", е открила 137 кораба само по протежението на тръбата между Николаев и Варна. Ако изследването се разпростре по цялата територия на Черно море, ще се убедим, че имаме един богат музей и голям ресурс от данни, обясни водолазът.

За втора година тече и проектът на Центъра за подводна археология в Созопол и университета на Саутхамптън за изследване на южната част от Черно море. Работи се със сериозни изследователски кораби и тази година ще се пуснат големи роботи, за да изследват обектите и аномалиите, открити при миналогодишното геофизично изследване на дъното. Вероятно първите резултати от това търсене ще са ясни към началото на 2017 година.


Още информация за дълбините на Черно море вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилари Клинтън обеща да запази военното преимущество на Израел
Хилари Клинтън обеща да запази военното преимущество на Израел
Икономическата криза във Венецуела засегна и домашните любимци
Икономическата криза във Венецуела засегна и домашните любимци