НОВИНИ

Излезе информационният сборник "Пътищата на България"

4 милиарда лева са необходими за добра поддръжка на републиканската пътна мрежа, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура":

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:19, 09.08.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

19 853 километра е дължината на българската държавна пътна мрежа. За поддържането й в добро състояние са необходими около 4 милиарда лева, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура", при представянето на новия сборник "Пътищата на България".

Изданието съдържа статистическа информация и данни за състоянието на пътната инфраструктура в държавата през последните 30-40 години. Това е второ издание на сборника и е допълнено с данни за всички построени пътища след 2010-та година у нас, има и съпоставка със статистиките за пътищата в другите европейски държави.

Според инж. Иван Бойков - изпълнителен директор на "Камарата на строителите в България", сборникът може да служи и като база за прогнози, анализи и бъдещи стратегии в развитието на пътната инфраструктура.

Инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:
За мен беше интересно да видя, как се развива финансирането и поддръжката на пътищата в, да кажем Германия, Франция, България и съседните на нас държави. В пъти са влаганите повече средства на километър в тези държави, затова и пътищата там са добри.

В сборника има и информация за чуждестранния опит при финансирането на ремонти по пътищата с използването на тол-такси и винетни системи. Статистика за пътнотранспортните произшествия от 1990-та година насам също присъства в изданието и показва:

Инж. Иван Бойков, изп. директор на Камарата на строителите в България:

Показва едно много слабо намаление на броят на убитите и пострадалите. Аз мисля, че това се дължи на построените нови магистрали и нови пътища, които премахнаха много конфликтни точки. Знаете какъв беше пътят до морето, между Стара Загора и Нова Загора, където ставаха много пътнотранспортни произшествия - вече го няма. Пряка е връзката между качеството на пътя, вида на пътя и пътнотранспортните произшествия. Имайте предвид, че рязко се увеличи броят на колите в България и въпреки всичко, не се повишава травминността по пътищата. Дай Боже да изпреварваме строителството на магистрали - вече към 740 километра са построени, остават 500 - поне да довършим, това което е планирано. И да вървим към намаляване на ПТП-тата по тази причина.

На първо място в статистиката по пътни произшествия са Кресненското дефиле и пътя Русе-Бяла. От Камарата на строителите се надяват това да бъде променено с изграждането на нови отсечки там през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкара и Москва положиха началото на размразяване на отношенията
Анкара и Москва положиха началото на размразяване на отношенията
Строителството в Русе в спад, кофражистите изчезват
Строителството в Русе в спад, кофражистите изчезват