НОВИНИ

Изложба на гоблени в Дома на културата в Пловдив

Изложба на гоблени, създавани в продължение на 15 години в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Исторически личности, пейзажи и картини на известни майстори са сред претворените теми в експозицията. През последните години модата на гоблЕните се завръща. Изкушени от това изкуство са хора с различни професии.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
20:05, 06.12.2016
Чете се за: 00:37 мин.

Шиенето на гоблени изисква упорит труд и търпение. В зависимост от големината на обекта и сюжета, работата може да продължи от 2 до 6 месеца. За повечето хора създаването на картини от конци е най-вече хоби. За Гергана Кацарова, която представя изложба с 80 гоблена, това вече е основна дейност.

Гергана Кацарова
"Много дълго съм изработвала гоблените. А за изложбата имам идеята някъде около 2-3 години."

Оказва се, че модата да шиеш гоблени постепенно се завръща у нас. Сред любителите са млади момичета и дори господа с различни професии.

Гергана Кацарова
"Има и художници и доктори."

"Как се справят?"

Гергана Кацарова
"Чудесно, по-добре даже и от жените."

Въпреки че мнозина се прехласват по багрите и изработката на гоблените, не всеки е склонен да заплати реалната цена за едно произведение.

Гергана Кацарова
"Първо това много малко хора го ценят, има много малко такива клиенти, второ, на днешно време този труд не е заплатен по никакъв начин."

Това обаче не разочарова Гергана Кацарова, пред която стоят нови идеи. Изложбата ѝ ще остане в Дома на културата „Борис Христов“ до Коледните празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световно известният национален руски ансамбъл Берьозка на турне в България
Световно известният национален руски ансамбъл "Берьозка" на турне в България
Оставката на Ренци се отлага до приемането на бюджета
Оставката на Ренци се отлага до приемането на бюджета