НОВИНИ

Изнесено заседание на БСП в Кърджали

БСП настоява на срещата ЕС - Турция в края на март, премиерът Бойко Борисов да защити националния суверенитет и териториалната ни цялост. Поводът за искането е изказването на турския президент Ердоган за цитирам: душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали. От левицата смятат, че форумът е мястото, където България да повдигне отново темата за обезщетенията на тракийските бежанци. Според съюза на тракийските дружества у нас обезщетенията възлизат на 10 до 20 милиарда евро.Позицията на БСП по тези два въпроса беше обявена в Кърджали след изнесено заседание на Изпълнителното бюро.

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 19.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според БСП, изказването на турския президент е поредната провокация към суверенитета на страната. Кърджали е в България, каза лидерът на партията Корнелия Нинова и заяви позицията на левицата, че премиерът Борисов трябва да защити националния интерес.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи. Позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, с международните нарми и с принципите за добросъседство. Настояваме на срещата, която би трябвало да има на 26 ти март в България такава позиция да бъде категорично изразена от министър- председателя на България.

На срещата в края на март БСП настоява да бъде повдигнат и въпроса с обещетенията на тракийските бежанци. Той е залегнал в резолюция на европарламента през 2008 година, която го обвързва с разговорите за членство на Турция в съюза.

Корнелия Нинова, председател на БСП: И сега, във важната роля която има България като председател на ЕС да го постави с достатъчната тежест, която имаме като страна председателстващ.

Изпълнителното бюро на БСП очерта като проблеми на Кърджали демографският срив, ниските доходи и обезлюдяването на района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идват ли старите дизелови автомобили на Европа у нас?
Идват ли старите дизелови автомобили на Европа у нас?
Фейсбук под натиск заради изтичане на данни по време на американските избори
Фейсбук под натиск заради изтичане на данни по време на американските избори