НОВИНИ

Как се обезвреждат военни снаряди?

Преди дни станахме свидетли на това как военни сапьори обезвредиха снаряди в пловдивския квартал "Тракия". Оказаха се от врмето на Втората световна война. И макар не винаги да влизат в новините подобдни ситуации се случват често. А за да не се създава излишна паника, населението не винаги е информирано.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:20, 06.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Екипът се събира за минути. Към Радомир тръгва специализираната кола на военните сапьори, с тях е и военна линейка с медицински екип.

Старши лейтнанат Мартин Маргитин - "След като дойдохме на място, установихме, че това са електро възпламентили. 9 на брой."

Екипът отцепва районът около възпламенителите. Оказва се, че са останали край стар рудник, който се ползвал от радомрския завод за тежко машиностроене. Акцията по обезвеждане отнема няколко часа, районът продължава да е отцепен.

Военните специалисти отнасят снарядите за по-късно унищожение. За да няма жертви от едно обезвреждане според лейтанант Маргитини - необходимо е само хладнокръвие и бистра мисъл.

Старши лейтнанат Мартин Маргитин - "Изисква се доста мислене, трябва да запазиш самообладание, повечето хора започват да се вайкат, да се притесняват дали ще гръмне. Поне на мен, за моя стаж, не ми се е случвало да срещна снаряд с толкова много взривно вещество, което да е в състояние да гръмне на момента."

Повечето са снаряди, които са били заровени и са седяли поне 20-25 години

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи и македонци отбелязаха заедно Деня на храбростта
Българи и македонци отбелязаха заедно Деня на храбростта
С парад и военни ритуали беше отбелязан празникът на Българската армия
С парад и военни ритуали беше отбелязан празникът на Българската армия