Как се прави динен маджун показаха за четвърта поредна година в силистренското село Смилец. Празникът е единствен по рода си в страната. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години.
Край Гизлиджанската чешма и тази година се събраха и малки и големи, за да възродят традицията за приготвянето на динения маджун, наричан още динен мед.
Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Идеята на празника на първо место вижда се е събирателна - целта да се съберем тук и да възвърнем една стара позабравена кулинарна традиция – направа на динения деликатес - динен маджун, който е характерен за нашия регион.;
Подготовката на празникът започва със засаждането на бостана и завършва с направата на старите „котлони“ в земята и приготвянето на динения маджун. Навремето той е бил определян като „бедняшки мед“, но мнозина са го ползвали и като лекарство.
Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Това е естествен подсладител, който са го ползвали в годините назад. Той е с много дълга трайност – 30-40 години не се разваля. Самият продукт няма никакъв консервант.
Иванка Облакова: Зимата, като си разтриеш малко, и сърбаш с лъжицата - и здрави бяха хората едно време. Маджунът се яде с баница, с комачки едно време, дето ги правихме.
Неизменна част от празника беше и народната носия, показана от най-малките носетщи българския дух и традиции.