ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави динен маджун показаха в силистренското с. Смилец

bnt avatar logo от Незабравка Кирова
A+ A-
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Как се прави динен маджун показаха за четвърта поредна година в силистренското село Смилец. Празникът е единствен по рода си в страната. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Край Гизлиджанската чешма и тази година се събраха и малки и големи, за да възродят традицията за приготвянето на динения маджун, наричан още динен мед.

Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Идеята на празника на първо место вижда се е събирателна - целта да се съберем тук и да възвърнем една стара позабравена кулинарна традиция – направа на динения деликатес - динен маджун, който е характерен за нашия регион.
;

Подготовката на празникът започва със засаждането на бостана и завършва с направата на старите „котлони“ в земята и приготвянето на динения маджун. Навремето той е бил определян като „бедняшки мед“, но мнозина са го ползвали и като лекарство.

Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Това е естествен подсладител, който са го ползвали в годините назад. Той е с много дълга трайност – 30-40 години не се разваля. Самият продукт няма никакъв консервант.
Иванка Облакова: Зимата, като си разтриеш малко, и сърбаш с лъжицата - и здрави бяха хората едно време. Маджунът се яде с баница, с комачки едно време, дето ги правихме.

Неизменна част от празника беше и народната носия, показана от най-малките носетщи българския дух и традиции.

Свързани статии:

Празник на динения маджун в силистренското село Смилец
Празник на динения маджун в силистренското село Смилец
В силистренското село Смилец честват празника на меда от диня,...
Чете се за: 00:45 мин.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?