В силистренското село Смилец честват празника на меда от диня, който е единствен в страната. Провежда се за трета поредна година, за да възроди традицията за приготвяне на динен маджун.
Край Гизлиджанската чешма се събраха малки и големи, от близо и далеч, за да видят как се приготвя динения мед, в Добруджа наричан маджун. За направата му се използваха около 1300 килограма дини, които бяха обрани рано сутринта от бостана, бяха издълбани и котлоните в земята, за да започне варенето. Някога са го наричали „бедняшки мед".
Иванка Облакова: Мъжете връзват снопите, жените жънат, като вдигнат да отпият и им идва сила - то е сладко, натурално.
Ганка Минчева: Това с което са се занимавали нашите деди - това е нещо красиво, нещо хубаво - който го носи в сърцето си, той го наследява и го предава на своите близки, роднини, внуци …
Калина Михайлова, кмет с. Шуменци: Радвам се, че се връщаме към традициите си защото имаше периоди в които те бяха забранени, забравени, пренебрегвани…. по този начин аз се чувствам истинска българка …
В Смилец са готови да отстъпят рецептата за правенето на динен мед на всеки, който има желанието да развие идеята в търговската сфера.
Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Ние сме направили достатъчно реклама, търсенето е наистина огромно - ние не можем да захранваме пазара и един млад креативен човек може да има собствен бизнес посредством тази идея…
Спомени за динения маджун в Смилец пазят от 200 години. Казват, че освен като подсладител, го използват и като лекарство за болно гърло.