НОВИНИ

"Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика" търпят яростна критика, докато скандалът расте

Продължава развитието на скандала с британска организация, за която се твърди, че е използвала личните данни на десетки милиони "Фейсбук" потребители без тяхното съгласие, за да повлияе на изхода от американските избори. Във вторник компанията за анализ на данни "Кеймбридж Аналитика" отстрани изпълнителния си директор Александър Никс, след като фирмата стана обект на разследвания и от двете страни на Атлантическия океан. Твърди се, че тя е имала роля и в Брекзит. Междувременно расте напрежението върху "Фейсбук" да понесе отговорност за изтичането на огромно количество лична информация.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
07:10, 21.03.2018
Чете се за: 02:22 мин.
Още

Любимият ви източник на снимки на сладки домашни любимци, изглежда, е бил в основата на създаването на мащабно психологическо оръжие. Това е основният извод от огромния скандал около "Фейсбук", който е в разгара си от няколко дни след шокиращи разкрития. Освен социалната мрежа, в него главни фигури са "Кеймбридж Аналитика" и руско-американският учен от университета "Кеймбридж" Александър Коган. Двете институции нямат общо помежду си, заявиха от университета.

По информация на водещи медии, сред които американския "Ню Йорк Таймс" и британските "Обзървър" и "Канал 4", "Кеймбридж Аналитика" е събрала данните на десетки милиони потребители във "Фейсбук", като част от усилията си да помогне на Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. Това разкрива пред изданията бившият директор проучвания на компанията Кристофър Уайли, който е бил част от нея до 2014-та година.

"Кеймбридж Аналитика" е работела за предизборния щаб на Тръмп, като е търсела начин да изготви психологически профили на гласоподавателите и въз основа на тях да промени политическите им нагласи. Компанията е получила инвестиция от 15 милиона долара от един от най-богатите хора на света Робърт Мърсър, който е донор на Републиканската партия.

За целта си обаче "Кеймбридж Аналитика" е имала нужда от огромно количество данни за предпочитанията, поведението и характера на всеки член на електората. А "Фейсбук" се е оказал идеалният извор на такава информация. Партньор на "Кеймбридж Аналитика" е станал Александър Коган, който е разработвал приложение за "Фейсбук". Коган е плащал малки суми на потребители да теглят приложенията му, да попълнят викторина и да му дадат достъп до личните си данни. Но това не е всичко.

Заради действащите към онзи момент условия за ползване на "Фейсбук", освен до данните на клиентите си, Коган е получил достъп до информация и за всичките им "Фейсбук" приятели - например за това какво харесват в социалните мрежи и как реагират на определено съдържание. Коган е казал на Фейсбук, че събира тази информация за академични, а не за търговски цели. Но в крайна сметка след като около 270 000 човека теглят софтуера му, Коган събира и предоставя на "Кеймбридж Аналитика" профилите на общо около 50 милиона души. Почти всички от тях изобщо не са знаели, че данните им ще бъдат взети и използвани за политическа манипулация. Уайли твърди, че след като са разработили психологическите профили, от "Кеймбридж Аналитика" са започнали да контролират информационните потоци около тези потребители и са създавали съдържание, което да променя представата им за реалността – включително видеоклипове и статии. Никой потребител обаче не е трябвало да разбира, че всъщност поглъща пропаганда, за да не се усъмни в нейната автентичност.

От "Кеймбридж Аналитика" отричат всички обвинения срещу тях, а Коган твърди, че не е направил нищо незаконно. От "Фейсбук" също отричат да са действали незаконно. След скандала обаче. социалната медия премахна от платформата си компанията и Коган, както и Уайли.

Пазарната стойност на "Фейсбук" се срина с около 40 милиарда долара, което беше най-голямата загуба от четири години насам, а шефът ѝ Марк Зукърбърг все още не е направил официален коментар. Вчера пък бившият служител на "Фейсбук" Санди Паракилас заяви пред "Гардиън", че подобно събиране на данни е било рутинна практика в компанията и тя не е упражнявала контрол върху информацията, която напуска сървърите ѝ.

Темата в "Денят започва" коментира и интернет предприемачът Александър Ненов.

Александър Ненов: Скандал няма. Единствена причина е, че демократическата партия стои зад целия този скандал. Назад във времето Крис Уайли, който изнася цялата информация, че са откраднати данните, всъщност няма кражба,а предоставяне чрез социалната мрежа по един елементарен начин, както ние се съгласяваме всеки ден достъп до определена информация. Предстои да се види условията, които никой не чете, когато се съгласява с нещо. Такива алгоритми има повече от 20 години. Аз бях на 15, когато за първи път с мен се свързаха, за да пиша софтуер за психолози, които на база снимка да определят психическото състояние на пациента и това не беше нещо ново, то беше разработвано някъде другаде по света. Преди 100 години племенникът на Фройд е правил подобен тип изследвания и той е бащата на пиара, използвайки психология, за да манипулира масите.

Ненов предупреди още, че трябва да бъдем внимателни с всяка информация, която споделяме, защото тя може да се използва за всякакви цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Кеймбридж Аналитика е уволнен заради скандала с Фейсбук
Директорът на "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради скандала с Фейсбук
Световен ден на хинди у нас
Световен ден на хинди у нас