НОВИНИ

Как трябва да ни плащат празничния и извънреден труд?

Задава се поредица от празнични и почивни дни. Най-честите нарушения, за които работници се оплакват, са за неплащане на извънреден труд и неспазване на работното време. Това сочат данните от Инспекцията по труда. Как трябва да бъде оценен труда ни, ако работим на Коледните и Новогодишните празници. Илина Бисерова представя съветите на експертите.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:44, 05.12.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

По Коледа тази година ще почиваме пет дни. От тях 23 и 27 декември са почивни дни, а останалите около Рождество Христово са официални празнични дни. Какво трябва да получим, ако работим тогава?

За дните около Коледа между 24 и 26 декември ще получим четворна надница. Как става това - веднъж имаме двойно увеличение, 100% на надницата и още едни 100% на извънредния труд, защото всяка работа на празник се счита по закон за извънреден труд. Това ще се заплати, ако работим на договор с почасово отчитане, т.е. пет дни и 8 часа на ден и на ненормирано работно време. Ако обаче сме на сумирано работно време ще получим по-малко, ще важи само 100% или двойна надница.

За почивните дни 23 и 27 декември също получаваме допълнително пари. В първия случай, когато сме на почасово отчитане, каквито са масовите договори и ненормираното време - ще получим 75% допълнително на ден. Не така стоят нещата при сумираното работно време - в този случай ще получим 50%.

Най-честите нарушения сред фирмите обикновено са свързани именно с незачитане на тези правила на Кодекса на труда. И такива при сумираното работно време.

Дина Христова - експерт в ГИТ: Когато сме на сумирано работно време това не означава, че когато сме положили труд в празнични дни, той задължително е бил извънреден. Не се знае дали в тези дни ти си положил извънреден труд или не, защото след това ти дават компенсации с почивки и ако се покаже, че си положил извънреден труд, тогава той се заплаща с 50% увеличение. Нека да ни сигнализират, имаме опции да извършим по някакъв начин нашите проверки. Човек трябва да си защитава правата, ние по закон сме длъжни да пазим анонимност и смятам, че пазим анонимност.

Сигнали за нарушения могат да се подават на интернет страницата на Инспекцията по труда, както и на оставените там телефонни номера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният холдинг разреши на БАН да публикува доклада за АЕЦ Белене
Енергийният холдинг разреши на БАН да публикува доклада за АЕЦ "Белене"
Разпродават картини благотворително
Разпродават картини благотворително