НОВИНИ

Какви са най-големите затруднения на хората покрай летните ремонти в София?

Летните ремонти в София са в разгара си. Заради ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" преминаването на пешеходци в центъра е трудно. От строителните фирми осигуряват пешеходни коридори за заобикаляне на ремонта, но не винаги маршрутите са безопасни за хората.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:23, 16.08.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

За безпрепятственото минаване на пешеходците са осигурени коридори широки метър и половина. На кръстовищата има и специално изградени бетонирани алеи за пешеходците, но на места на хората им се минава да минават през дупки и прах.

От няколко дни затворено е и кръстовището с ул. "Раковски", където в момента работят от дружеството "Софийска вода". Заради липса на координация там бяха оставени тръби, които пешеходците трябваше да прескачат, за да пресекат.


Повече указателни табели, по-равни плоскости за преминаване и обезопасяване на всички ремонтни дейности с лента или ограда - това са част от препоръките на хората в София, на които им се налага да преминават през разкопаните участъци.

БНТ: Затруднено ли е преминаването в центъра?

- Да, определено, ето тука идваме за кръщене и малко трудно ни е!

- Никакви табелки и пътя е...

БНТ: Трудно ли се минава от тука?

- Изключително!

- Ма после ще бъде много хубаво, много красиво.

Екипът ни установи, че за дърветата като, че ли се полагат повече грижи, отколкото за хората. Изпълнителите на проекта ги пазят с дървени ограждения около корените.

Георги Гигов, отговорник на обект, ул. "Граф Игнатиев": Всичко е съгласувано със "Зелена система", ако имаме дървета, които възпрепятстват ремонтите веднага правим среща с тях, за да се вземе най-добро решение.

Заради разширението на бул. "Константин Величков" от тротоара са премахнати 3 фиданки, от общината са се погрижили и са ги преместили в най-близката зелена площ.

Друг е въпросът дали дърветата ще се хванат, защото сезонът не е подходящ за пресаждане. Планирано е и засаждане на нови в района. В социалните мрежи се появи сигнал, че на ул. "Алабин" се извършва асфалтиране върху павета. Според изпълнителите на строежа, ако пластът асфалт е достатъчно дебел, това не е проблем за настилката.

Георги Гигов, отговорник на обект, ул. "Граф Игнатиев": По мнението на нашите специалисти и пътни инженери, всичко много зависи от пласта асфалт, дали ще е 2 см, дали ще е 10. Това нещо влияе различно!

От строителната фирма обясниха, че за допълнителна безопасност на всички места където има вход за тежкотоварната техника са поставени служители, които да не допускат пешеходците да навлизат в зоните на ремонта.


От общината се наеха да направят проверка на специално създадените пешеходните пътеки заради ремонта и където преминаването е затруднено - ще бъдат направени препоръки за подобряване на ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отварят три нови детски градини в столицата до края на годината
​Отварят три нови детски градини в столицата до края на годината
Нова институция за хората с увреждания от 2020 г.
Нова институция за хората с увреждания от 2020 г.