НОВИНИ

Кандидатпрезидентски номинации вляво и вдясно

Дни преди втория тур на преговорите вляво за единна кандидатпрезидентска номинация Изпълнителното бюро на АБВ излезе с изненадващото решение да препотвърди имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин за кандидати за президент. В същото време от АБВ декларираха, че са готови за обсъждане на друга, равноприближена и силно избираема кандидатура за държавен глава на широк кръг от политически формации от „Ляво - Център".

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:49, 26.07.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

ОТ БСП смятат, че АБВ не са спазили уговорката да обявят заедно номинации след разговори, но все пак не се отказват от продължаване на разговорите още следващата седмица.

Решението за препотвърждаване на имената на Първанов и Калфин изненадва, защото досега те не са били потвърждавани от Изпълнителното бюро на АБВ, въпреки номинациите им от структурите на партията. Да припомним и че лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви преди първия тур на преговорите за единна лява кандидатура, че Първанов и Калфин няма как да бъдат подкрепени от столетницата.

Как да разчетем действията на АБВ? Според члена на ИБ на партията Емил Кало АБВ не поставя БСП пред свършен факт, защото и от червените редици се спрягат много имена.

Емил Кало - член на ИБ на АБВ: На преговори всяка една от страните отива със своя багаж, със своите предложения.
БНТ: Отивате само с тези две имена или и с трето, което да бъде равно отдалечено?
Емил Кало - член на ИБ на АБВ: Може би и това ще има, но оставете ни все пак да преговаряме. Не може, колкото и да уважаваме медиите да сложим всичко на масата - това са преговори.
БНТ: Защо точно в навечерието на вторите преговори вие излизате така категорично вече с тези две предложения?
Емил Кало - член на ИБ на АБВ: Ами погледнете колко време остава до изборите, докога да чакаме! Примерно се оказва, че за някои от социалистическата партия, кандидатурата на г-н Сакскобургготски е по-подходяща от кандидатурата на Георги Първанов! Това не ви ли учудва?

Корнелия Нинова не е изненадана от номинираните имена, а от неспазената уговорка първо да се разберат и заедно да излязат с номинациите.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Единственото, което смятам е, че не се прави така.След като имаме уговорка да се видим, че ще обсъждаме имена не се прави предварително.

От БСП обаче смятат да спазят договореното и канят левите партии другата сряда.

Корнелия Нинова - председател на БСП: На 2-ри бюрото ще анализира имената , ще преценим с кои имена каним АБВ, Движение 21 и останалите леви партии на 3-ти на разговор.

Междувременно и около ГЕРБ се завъртяха поредните имена за кандидатпрезидентски кандидатури . Заместник председателят на партията Цветан Цветанов коментира името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Подобни хора като Цецка Цачева с невероятен опит, с добро поведение в обществото и в пленарна зала като функции които изпълнява би било нормално да бъдат разглеждани като потенциални кандидати, но вие знаете, че нашето политическо решение ще бъде обявено публично септември месец.

Цветанов обаче призна, че ГЕРБ трудно ще се лиши в парламента от Цецка Цачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен шанс за кораб „Академик“
Последен шанс за кораб „Академик“
Демократите избират кандидат за президент на САЩ
Демократите избират кандидат за президент на САЩ