НОВИНИ

Картофите в Момчиловци – унищожени от пороите

Производители на картофи от родопското село Момчиловци се надяват на държавна помощ от Фонд “Земеделие”, с която да компенсират загубите от унищожените от порои и градушка посеви. Преди броени дни в района се изсипаха над 80 литра дъжд на квадратен метър и валя едра градушка. Производителите тепърва ще пресмятат щетите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Величка Петкова
18:00, 08.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.

Семейството на Петър Канев е засяло тази година около 60 декара с картофи, от които да произведе качествени семена. След пороя обаче близо 70 на сто от посевите са унищожени.

Петър Канев – производител
“Навсякъде има образувани вади, самата вода е направила ярове, вади, по които е текла водата и всичките картофи оттам са изнесени в гората, на пътя и къде ли още не.”

Картофите на Каневи са разположени в 14-15 ниви и навсякъде има поражения. За да получат субсидии за семепроизводство стопаните трябва да докажат пред фонд “Земеделие” добиви от около два тона на декар. И за да ги постигнат, сега трябва да садят наново.

Петър Канев - производител на картофи за семе
“Сега трябва всичко да се прави ръчно, трябва да гадаем така да се нарече къде е бил редът, за да може точно там да поставим картофа... Още не сме смятали колко ще ни струва възстановяването, но определено ще е доста.

Засегнати от пороите площи с картофи в района на Момчиловци са към 80 декара. Някои от стопаните вече са започнали да ги възстановяват. Нужна е обаче и помощ от държавата.

Сийка Суркова - кмет на село Момчиловци
“Не е еднакво да обработваш разпокъсани ниви изцяло с ръчен труд и големите площи в полето, които пускаш трактора в нивата и сееш семената. Би трябвало да има специално подпомагане за хората тук, защото усилията ми са неимоверни за производство на реколтата.”

Унищожената реколта няма да може да се възстанови напълно. Родопчани обаче преглъщат загубите и се надяват да няма повече подобни бедствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха изпитващи и инструктори в схема за купуване на книжки (ОБЗОР)
Задържаха изпитващи и инструктори в схема за купуване на книжки (ОБЗОР)
Kъде гласуваха Тереза Мей и Джеръми Корбин
Kъде гласуваха Тереза Мей и Джеръми Корбин