НОВИНИ

ДАНС проверява оградата по границата с Турция заради сигнали за корупция

Върховната касационна прокуратура е разпоредила на ДАНС проверка на оградата по границата с Турция и на сигнали за корупция сред висши държавни служители. Това е станало още през април по сигнал на Велизар Енчев до главния прокурор, в който се посочва, че оградата се строи неправомерно от фирми, свързани с Обединените патриоти, а цените по договорите са многократно завишени.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:36, 08.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Прокуратурата е поискала обяснения от областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол, които отговарят за проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата. Проверки е започнала и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Заради скандалите и проверките, свързани със строежа на граничната ограда, днес заваляха обвинения за злоупотреби и за престъпление срещу националната сигурност. Според депутата от БСП Елена Йончева има съмнения, че се търгува с българската национална сигурност, защото част от оградата се строи некачествено, а според вицепремиера Валери Симеонов с изнасянето на документите самата Йончева е извършила престъпление срещу националната сигурност.

Eлена Йончева - депутат от БСП: В това решение се казва, че оградата по българската граница трябва да бъде тип А, двуредова, защото по този начин най-добре ще извършва своята цел т.е. ще възпрепятства преминаването на чужденците. Едноредова, според това постановление се предвижда да бъде само в труднодостъпните райони и по поречието на реките.
Валери Симеонов - вицепремиер: Г-жа Йончева извършва престъпления спрямо националните интереси, насочвайки бежанския поток през конкретни точки и райони. Оградата е едноредова там, където трябва да бъде едноредова и е двуредова там, където трябва да бъде двуредова. И въпроса аз го приемам изключително лично, защото всяка седмица съм се занимавал не само с наблюдението на работата на строителните фирми, но и с осигуряването на парите. Не знам дали сте го разбрали това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Kъде гласуваха Тереза Мей и Джеръми Корбин
Kъде гласуваха Тереза Мей и Джеръми Корбин
Безплатна кампания за кастриране на бездомните котки започва в Пловдив
Безплатна кампания за кастриране на бездомните котки започва в Пловдив