НОВИНИ

Системата за прием в болниците вече работи след срив за час и половина

Системата с пръстовите отпечатъци за прием в болница спря за час и половина сутринта заради претоварване. Това се случи на третия ден след като стана задължителна за всички болници. През това време чекирането на пациентите се е извършвало по стария начин с лична карта.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:15, 03.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Системата за регистрация е спряла сутринта между 7:15 ч. и 8:45 ч. В това време болниците са били предупредени, че докато проблемът се разреши, могат да приемат пациенти с лични карти.

Мартин Банков - гл. експерт „Информационни процеси и сигурност на информацията", НЗОК: "Това се дължеше на препълване на дисковото пространство, отделено за лог файловете. Лог файловете са контейнери, в които се съдържа само системна информация. Не информация за регистрациите, а просто системна информация за всяко обръщение към системата, там се пишат данни".

- Това не са пръстовите кодове на пациентите?

Мартин Банков: Не, не, не, изрично! Това е системна информация, технологична информация. Тя няма нищо общо с уникалния идентификационен номер на пациентите или с техните регистрации за съответните здравно-осигурителни събития".

От Касата не вярват, че се е стигнало до регистрация с лични карти. В болниците са длъжни да направят регистрация в рамките на деня, а не в точния час на влизане на пациентите. До този момент в системата има 80 000 генерирани уникални идентификационни номера и извършени регистрации с тях. И уверяват, че повече проблеми със системата няма да има.

Мартин Банков: "Това е технологичен инцидент, предизвикан от недостиг на ресурс, но не е критичен ресурс, т.е не е критичен ресурс, който при пиково натоварване би се изчерпал в други случаи".

И проблемът е по-скоро организационен, който се изчерпва с мерки за автоматично и ежедневно архивиране и изчистване на съответните данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актрисата Анжела Недялкова си партнира с Юън Макгрегър в Трейнспотинг 2”
Актрисата Анжела Недялкова си партнира с Юън Макгрегър в "Трейнспотинг 2”
Електробус ще се движи пилотно в София
Електробус ще се движи пилотно в София