НОВИНИ

Правила в изборния ден

Изборният ден на 6 ноември ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20 вечерта. Всеки гласоподавател има право да поправи на място своя вот като поиска нова бюлетина само веднъж, а членовете на СИК ще бъдат задължени да предлагат бюлетина за референдума.

bnt avatar logo
от Оля Колева
17:30, 03.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В 15 секции от област Кюстендил ще се провежда и машинно гласуване за предстоящите избори. Резултатите от него ще се зачитат за първи път на избора за президент и вицепрезидент. А гласоподавателите ще избират дали да упражнят правото си на вот с хартиена бюлетина или електронно, но не и 2 пъти.

Красимир Петров - председател на РИК-Кюстендил
"Избирателите се легитимират с лична карта пред съответната секционна избирателна комисия, със зелен безсрочен паспорт, който трябва да бъде издаден преди 31.12.1931 г."

При загубен документ за самоличност е необходимо да се представи удостоверение със снимка издадено от паспортната служба на МВР, което е единственото изключение. С шофьорска книжка или задграничен паспорт няма да може да се упражни правото на вот. А членовете в комисиите следва да напомнят на избирателите за националния референдум."

Красимир Петров - председател на РИК-Кюстендил
"Те са задължени да попитат на кой от избора или на двата едновременно желае да гласува избирателя."

Според новия Изборен кодекс гласуването представлява граждански дълг. В случай, че избирателят не упражни правото си на глас в 2 последователни еднакви избора, той се заличава от избирателния списък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха виадукт Елешница предсрочно
Пуснаха виадукт "Елешница" предсрочно
Реджеп Ердоган обвини Германия, че е станала убежище за терористи
Реджеп Ердоган обвини Германия, че е станала "убежище за терористи"