НОВИНИ

Войната през очите на художника

Един по-различен поглед към 100-годишнината от Първата световна война предлага на посетителите си Военноморският музей във Варна. Експозицията, в която са включени произведения от фонда на Националния военноисторически музей, се състои от творби на осем признати български художници, изпратени на фронта, за да водят “война с четка в ръка”.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
15:20, 03.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В изложбата са подредени произведения, които документират емблематични за българската история и за Североизточна България в частност моменти.

Д-р Марияна Кръстева – Директор на Военноморския музей, Варна
"Това са творби на Александър Мутафов и са с морски сюжети като “Десантът при Калиакра”, който отразява едно уникално събитие за историята на флота ни през Първата световна война."

Военните ни художници са работили усърдно и са предали множество творби с неоспорими качества. Малко от тях обаче са посветени на епични бойни действия - търсеният мотив от Военното министерство. Вместо това виждаме картини, които показват трудностите на войната и лутанията на човешкия дух в подобно тежко време.

Д-р Марияна Кръстева – Директор на Военноморския музей, Варна
"Примерно, картината “Бежанци” или “пленниците” или “Ранен неприятел”, когато виждаме български войник носи на гърба си ранен неприятел. Тоест не толкова и не само баталните сцени, а по-скоро човешкото и това, което художникът вижда въпреки войната, а не защото е война."

Сред авторите, намерили място в изложбата, са големи имена като Владимир Димитров - Майстора, Константин Щъркелов, Петър Морозов. Експозицията ще остане в залата на Военноморския музей във Варна до края на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище София намалява въглеродните си емисии
Летище "София" намалява въглеродните си емисии
Британският паунд скочи след решението на Върховния съд за Брекзита
Британският паунд скочи след решението на Върховния съд за Брекзита