НОВИНИ

Скандал с бюджета за 2017 г.

Представителите ДПС напуснаха заседанието на бюджетната комисия в парламента и поискаха оттегляне на държавния бюджет.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:02, 03.11.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Заседанието в парламента започна с... искане за неговото спиране. Аргументът дойде от депутата от ДПС Петър Чобанов, според когото в бюджета за догодина има грешка от над 2 милиарда лева. Последните данни на националната статистика показват, че произведеното от икономиката възлиза на 88 милиарда лева, докато проектосметката за 2017 е базирана на данни с 2 милиарда лева по-малко.

Петър Чобанов - депутат от ПГ на ДПС: "Бюджет 2017 е базиран на неактуални числа за икономиката, като тук рискът е това да доведе до силно подценени приходи и разходи".

По думите на Чобанов грешката щяла да доведе до скрит излишък от 700 милиона лева. Финансовият министър Владислав Горанов обаче контрира, като обясни, че няма скрити резерви в държавната сметка, а объркването дошло от разликите в старата и новата прогноза на НСИ.

Владислав Горанов - министър на финансите: "Разликата между двете прогнози променя номиналния размер на брутния вътрешен продукт, но не променя приходната база за постъпления в следващата година, тя вече е отчетена и ръстът на приходите е значителен".

Извън спора дали има грешка в бюджета за догодина, БСП разкритикува финансовото министерство за подценения икономически растеж от 2,5%, както и защо не са поискали становище на Фискалния съвет за бюджета.

Румен Гечев - депутат от ПГ на БСП: "Кога разбра фискалният съвет за бюджет, оня ден, от интернет, нещо сте се объркали в министерство на финансите, да не мислите, че фискалният съвет сме го направили просто така около нова година, да ви изпратят картичка с мнението си. Този растеж, който се заложили е ли с 1,5% по -нисък от слабо развитите страни от Европейския съюз, ние сме на последно място те са преди нас".
Владислав Горанов - министър на финансите: Г-н Гечев, вие живеете в 86-та година, тогава партията нареждаше колко да е ръстът, в планова икономика растежът се прогнозира, не се нарежда от партийни централи, иначе ние в ГЕРБ може да се съберем обсъдим и утре да наредим растежа за следващата година да е 20%".

Предстои бюджетът да бъде обсъден в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда за обезлюдените села във филма Живот на село по БНТ2
Надежда за обезлюдените села във филма "Живот на село" по БНТ2
Ремонт затваря летище Бургас до края на годината
Ремонт затваря летище Бургас до края на годината