НОВИНИ

Хепатит в ромските махали на Асеновград и Пловдив

Близо 30 случая на вирусен хепатит регистрираха здравните власти в ромската махала на Асеновград и квартал "Столипиново" в Пловдив. Заразено е 4-годишно момченце в детска градина в Асеновград. Предприети са всички мерки, за да се ограничи разпространението на болестта.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:00, 07.07.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Хепатит А е известен като болестта на мръсните ръце. Случаите в ромската махала в Асеновград са 14. Още толкова има и в квартал "Столипиново" в Пловдив.

Спорад здравните власти причаната за огнището на хепатит А е липсата на хигиена и безраборното изхвърляне на боклуци. След тръгването на заразата контрола по събирането на сметта в Асеновград е засилен. Ежедневно се дезинфекцират и контейнерите.

Мария Вълканова, заместник-кмет на Асеновград: "Аз не искам да обвинявам само ромите в нашия град. Имам подозрението, а и сигнали, че там, в тия нерегламентирани сметища, които се формират около самите контейнери и които всеки ден се изчистват, понякога хвърлят и други граждани от общината – битови и други отпадъци."

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив съобщиха, че са изпратили предписания до общините за справяне със ситуацията. За епидемия обаче не може да се говори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две експлозии във френска болница
Две експлозии във френска болница
Два ТИР-а се удариха челно край Пловдив, има загинал
Два ТИР-а се удариха челно край Пловдив, има загинал