НОВИНИ

Храмов празник на Араповския манастир

Араповският манастир до Асеновград чества днес своя храмов празник. В манастирската църква „Света великомъченица Неделя“ Пловдивският митрополит Николай отслужи литургия. Празникът на манастира тази година ще продължи четири дни – до края на седмицата там ще има концерти, фолклорен фестивал и забавления за деца.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
17:50, 07.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Араповският манастир е един от последните, основани преди Освобождението. Построен е до древен свещен извор, от който и днес хората пият вода, която се смята за лековита. Манастирският храм носи името на света великомъченица Неделя, чиято памет се чества днес. От миналата година празникът на манастира се чества в продължение на няколко дни и събира много хора.

София Иванова: "Пет години от 2005-а идвахме тук 4-5 жени идвахме тук и поддържахме двора на манастира. Поливали сме, сявали сме цветя и тук ми е мило някак отвътре си го приемам като много близко."

В храма бе изложена за поклонение частица от мощите на Света Неделя. Сред хората, които ѝ се поклониха бе и фотографът именик Неделиян Нешев, който снима всички архиерейски литургии на Пловдивска митрополия, но днешната бе особена за него.

Неделиян Нешев, фотограф: "За мен специално този ден е много интересин, благословен. Празникът в Арапосвския манастир е много интересен и като служба."

Литургията бе последвана от литийно шествие до манастирското аязмо и водосвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Делото Алабин не влезе в съда и след 10 години
​Делото "Алабин" не влезе в съда и след 10 години
​Без имунитет заради цинично отношение към полицаи?
​Без имунитет заради цинично отношение към полицаи?