Поскъпването на тока за бизнеса и новите цени на суровините за производство може да доведат до поскъпване на хляба. Кога ще стане това и ще поскъпне ли хлябът, все още не е ясно. Такава корекция на цената обаче ще се направи само в краен случай, след като всички други механизми се изчерпят, коментират хлебопроизводители от Варна.
Варненските хлебопроизводители все още не знаят дали увеличението на цената на тока за бизнеса ще бъде от началото на февруари или със задна дата от първи януари.
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна: "Всеки един от нас не може да избяга от тези, да кажем средно, между 8-10 % разходи за електроенергия. Ако приемем,че поскъпването ще е това, което чувам - между 30 и 60 процента, може да се сметне с колко ще бъде вдигната цената на тестените изделия и на хляба."
Освен по-скъпия ток, върху цената на хляба ще влияе новата цена на брашното и на всички останали суровини, които се използват за крайния продукт.
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна: "Цената за да се вдигне, това е почти форсмажорно обстоятелство.Това е нещо, което го правим, когато са изчерпани всички, абсолютно всички други фактори, които могат да повлияят на нашата цена. Защо? Защото, когато вдигнеш една цена, ти просто си неконкурентоспособен на пазара."
Да се запази сегашната цена на хляба , като се свият разходите за персонал не е разумен ход, тъй като това ще повлияе негативно върху качеството на продукцията. Една от стъпките, която може да подпомогне бранша, е отпускането на държавна субсидия за хлебопроизводство.