ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Хотелите и ресторантите във Варна са 100% резервирани за Нова година

Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Все повече българи избират да посрещнат Новата година извън дома – в къща за гости или в хотел. В курортите край Варна места в хотелите с три и повече звезди са резервирани още от октомври. Увеличава се и търсенето на скъпите хотелски пакети, надхвърлящи 800 лв., които включват няколко нощувки, празнична програма и СПА процедури.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      В новогодишната нощ градските хотели във Варна ще бъдат заети най-вече от българи. Сред тях, разбира се, има и много варненци. В някои заведения все още има свободни места, за хората, които планират празничните дни в последния момент. За да ги привлекат, повечето ресторанти и барове залагат на българската кухня, но поднесена в нетрадиционни варианти. Същото се отнася и за напитките.


      РЕСТОРАНТЬОРИ ОТ ВАРНА ЗАЛАГАТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ В НОВОГОДИШНИТЕ ОФЕРТИ

      За новогодишната нощ заведенията във Варна предпочитат да изненадат гостите си с разнообразно меню, в което са съчетани различни познати и непознати вкусове.

      Вериния Скипарнова, комплексен управител на хотел-ресторант във Варна: Съчетание на европейската кухня, в случая говорим за италианска, но така че да бъде приложена за българския пазар. Октопод и традиционните зелеви сърми.

      Все повече посетители на варненските заведения се интересуват от произхода на продуктите.

      Вериния Скипарнова, комплексен управител на хотел-ресторант във Варна: Изключително държат и то не само за новогодишното меню въобще в менюто да присъстват типично български продукти.
      Тюляй Мехмедова, домакин в бирария във Варна: Ние търсим на пазара продукти, които са произведени в България, продукти, които са утвърдени с български стандарт. Не се задоволяваме с продукти, които са заместители на това, което търсим.

      Освен разнообразие в храната, заведенията разчитат и на различни оригинални напитки, като например бира, произведена на място.

      Валентин Лазаров, пивовар: Правим класическа бира и 100 процента. Няма ечемик, няма царевица, както се слага в много бири от тези големите марки.

      Варненските ресторантьори са единодушни, че културата на хранене на българина се е повишила с годините и те се стараят да поддържат по-висок стандарт, за да задоволят повишените очаквания.


      Друга тенденция от последните години – все повече хора избират да посрещнат празниците в къщи за гости. Там могат да се докоснат до традиционни обичаи, както и да опитат местни ястия от домашно произведени продукти. Много такива къщи има в района на Благоевград. Интересна е историята на семейство Шопови, които са едни от първите в Белица, които купуват стара кирпичена къща и я превръщат в атрактивно място за отдих и почивка. Предлагат на своите гости автентична домашна атмосфера и местни традиционни храни. За Коледа и Нова година имат вече направени резервации.


      СТАРА КИРПИЧЕНА КЪЩА В БЕЛИЦА ПОСРЕЩА ГОСТИ ЗА НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ

      Вместо лукса на хотелите, хората напоследък избират да почиват сред топлината и уюта на семейните къщи за гости, казват Галина и Иван Шопови от Белица. Стопаните предлагат на своите клиенти само домашно приготвени местни гозби, характерни за този район, като целоварчика, предястие, приготвено от червено цвекло.

      Иван Шопов: Цвеклото, когато се прибира от градината, изчиства се хубаво и се налага в бидон с малко сол, и като преседи около месец, цвеклото е готово за готвене.
      Галина Шопова: Като се изкисне се нарязва сварява се, запържва се, слага се чесън и е много хубава салата.
      Иван Шопов: Може и с боб да се вари. И едно благо вариво има – гулия, цвекло и месо от теле.

      За новогодишната трапеза домакините ще предложат на своите гости и много деликатеси, приготвени от дивечово месо.

      - Със сина ми сме ловци и сме приготвили доста деликатеси. Имаме суджуци, кървавици всичко от диво, тая година на сина се случи уби много голям глиган – над триста килограма.

      Гостите на семейство Галина и Иван Шопови могат да видят и много природни забележителности. По една от седемте екопътеки до курорта Семково ще стигнат до красиви планински реки и водопади.


      Независимо дали сме избрали да посрещнем Новата година в петзвезден хотел, в къща за гости или у дама най-важното е да сме с любимите си хора.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?