НОВИНИ

Любими книги "оживяват" за незрящи

Казват, че най-красивото е видимо не за очите, а за душата. Следващият сюжет е именно доказателство за това. Любими български гласове дават живот на любими български и чужди произведения в името на каузата "Подари ми история", която помага на хора със зрителни увреждания да получат досег с озвучени книги.Вижте и още във видеото.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева оператор: Станислав Ангелов
07:25, 04.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Любими герои оживяват, любими автори зазвучават.... защото книгите са прозорец към света, най-вече към този на незрящите.

Николай Иванов, съдружник в тон студио: Попаднахме преди няколко години на инициативата "Подари ми история" и бързо се припознахме в нея. Тя дава възможност на любители и професионалисти да озвучат история за хора, които имат зрителни увреждания в България.

Идеята се превръща в реалност през 2014-та година. Основите ѝ поставя Александър Велков, незрящ човек, влюбен в книгите. За четири години успява заедно с партньорите си, да създадe фонотека с над 750 записа, а повече от 300 доброволци "подаряват" гласовете си на историите.

Александър Велков, инициатор на "Подари ми история": Ако искаш наистина да изживееш този свят, в който се потапяш, да му се отдадеш, няма по-добър начин от този да ти го предаде някой, който изпитва чувствата, които се изразяват в книгата.
Емил Емилов, актьор: Не сме чели текста. Това ще е на прима виста. Не сме репетирали, сядаме и започваме да записваме. Предпочитам да не съм запознат, тъй като когато четем пиеса за първи път е много емоционално и първите впечатления са най-силни.

Освен любими актьори, в инициативата се включват и любими лица от екрана.

Надя Обретенова, журналист в БНТ: Ние по този начин можем да помогнем, да направим хората, Коледата, празниците на хората с увреждания по-смислен, по-стойностен и по-изпълнен със звуци, образи и картини и да им покажем, че ние хората, които живеем без техните затруднения, можем да сме им полезни във всеки един момент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгения Егова: Мъглите ще се вдигнат за кратко в сряда
Евгения Егова: Мъглите ще се вдигнат за кратко в сряда
По-високи цени на тарифите искат таксиметровите шофьори във Варна
По-високи цени на тарифите искат таксиметровите шофьори във Варна