Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Любими книги "оживяват" за незрящи

Казват, че най-красивото е видимо не за очите, а за душата. Следващият сюжет е именно доказателство за това. Любими български гласове дават живот на любими български и чужди произведения в името на каузата "Подари ми история", която помага на хора със зрителни увреждания да получат досег с озвучени книги.Вижте и още във видеото.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева оператор: Станислав Ангелов
07:25, 04.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Любими герои оживяват, любими автори зазвучават.... защото книгите са прозорец към света, най-вече към този на незрящите.

Николай Иванов, съдружник в тон студио: Попаднахме преди няколко години на инициативата "Подари ми история" и бързо се припознахме в нея. Тя дава възможност на любители и професионалисти да озвучат история за хора, които имат зрителни увреждания в България.

Идеята се превръща в реалност през 2014-та година. Основите ѝ поставя Александър Велков, незрящ човек, влюбен в книгите. За четири години успява заедно с партньорите си, да създадe фонотека с над 750 записа, а повече от 300 доброволци "подаряват" гласовете си на историите.

Александър Велков, инициатор на "Подари ми история": Ако искаш наистина да изживееш този свят, в който се потапяш, да му се отдадеш, няма по-добър начин от този да ти го предаде някой, който изпитва чувствата, които се изразяват в книгата.
Емил Емилов, актьор: Не сме чели текста. Това ще е на прима виста. Не сме репетирали, сядаме и започваме да записваме. Предпочитам да не съм запознат, тъй като когато четем пиеса за първи път е много емоционално и първите впечатления са най-силни.

Освен любими актьори, в инициативата се включват и любими лица от екрана.

Надя Обретенова, журналист в БНТ: Ние по този начин можем да помогнем, да направим хората, Коледата, празниците на хората с увреждания по-смислен, по-стойностен и по-изпълнен със звуци, образи и картини и да им покажем, че ние хората, които живеем без техните затруднения, можем да сме им полезни във всеки един момент.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евгения Егова: Мъглите ще се вдигнат за кратко в сряда
Евгения Егова: Мъглите ще се вдигнат за кратко в сряда
По-високи цени на тарифите искат таксиметровите шофьори във Варна
По-високи цени на тарифите искат таксиметровите шофьори във Варна