НОВИНИ

Коалиция за насърчаване на дигиталните умения

В Европа 80 милиона души не използват интернет, а хиляди работни места остават незаети заради липсата на компютърни умения, обяви еврокомисарят по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер. В Брюксел той представи Коалицията за дигитални умения и работните места - нова инициатива на Европейската комисия, която има за цел повишаване на технологичните познания на хората.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:36, 01.12.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Ще заемат ли роботите и машините работните места на хората и дали сме достатъчно добре подготвени за предизвикателствата на дигиталната ера, в която живеем? Това обсъждаха в Брюксел европейски политици, парламентаристи и граждански организации по време на представянето на нова европейска Коалиция за дигиталните умения и работните места. 770 000 работни места до 2020 година няма да бъдат заети, защото хората нямат достатъчно дигитални умения.

Европа е изправена пред голямо предизвикателство, технологично не сме достатъчно подготвени за новите реалности на пазара на труда, каза европейският комисар Гюнтер Йотингер.

Евродепутатът от ЕНП Ева Паунова е посланик на дигиталните умения. Според нея, никоя държава в Европа не е достатъчно добре подготвена за новите предизвикателства.

Ева Паунова - евродепутат от групата на ЕНП и посланик на дигиталните умения: Всички държави в Европа имат нужда от дигитални умения. Всички държави в Европа изпитват нужда от кадри, така че ние не сме изключение. Точно затова инициативата е европейска и обхваща всички сектори, което беше изключително важно.

Инициативата на Еврокомисията цели подготвянето на голям набор от кадри, които да са достатъчно грамотни, за да се справят с изискванията на дигиталната ера. Трябва да се реформира образователната система, да развият нови програми за преквалификация, дори за хората в по-напреднала възраст.

Не трябва да се страхуване от роботизирането на процесите на труда, но не трябва да допускаме машите за заместят хората. Това каза специално за "По света и у нас" и Александър де Кро - вицепремиер на Белгия и министър по дигиталните въпроси.

Александър де Кро - вицепремиер на Белгия и министър по дигиталните въпроси: Хората следят с голям интерес еволюцията в дигиталния свят, но също така и с притеснение. Защото се питат какво ще стане сега с моята работа, дали няма да я загубя, защото технологично не съм достатъчно добре подготвен за новите предизвикателства пред пазара на труда. И затова ние в Белгия, а и в цяла Европа имаме да свършим още много работа, за да могат хората да са достатъчно подготвени за новата дигитална ера.

Новата европейска дигитална коалиция раздаде и първите си награди. Сред номинираните беше и БАИТ България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Йончев: Бюджетът изобщо не беше препъни камък
Румен Йончев: Бюджетът изобщо не беше препъни камък
Кръводарителната кампания в Русе започна при слаб интерес
Кръводарителната кампания в Русе започна при слаб интерес