Кои са най-предпочитаните специалности на Софийския университет?

Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото ни висше училище Софийския университет. Те се състезават за над 5800 места. Вече са запълнени специалности като "Право" и "Журналистика". Във вторник ще е излезе третото, последно класиране за Университета. Кои са най-желаните специалности и кои са новите провери Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:52, 21.07.2019
6561
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

За поредна година най-много кандидат-студенти са пожелали да учат "Психология".В тора е специалността "Софтуерно инженерство", трета - "Право". Причините - младежите харесват психологията като специалност и тя се преподава добре в Университета. Не трябва да се забравя обаче, че "Психологията " не винаги е първото желание и за нея се кандидаства и с оценките от дипломата.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по учебната част: Една от причините да е посочена в толкова много желания е и това, че всъщност има възможност за такова балообразуване.

Над 4300 кандидат-студенти са се класирали в Алма Матер още на първия етап.

След първото класиране в Софийския университет изцяло бяха запълнени само осем от 119-те специалности- сред тях право, журналистика, графичен дизайн. Най- желаната, психологията, обаче остана с пет незаети места.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по учебната част: Очакваме и във второто класиране попълване на всички места в най- желаните специалности, разбира се изборът е на младите хора.

От университета казаха в аванс, че след втория етап психологията е запълнена. На него се класираха общо 566 студенти.

Тази година в СУ има и две нови специалности - "Геопространствени системи и технологии" и "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" на английски.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по учебната част: Мислите ли, че ще се запълнят? - Да, убедена съм, че това ще се случи, защото интересът към новите специалности винаги е подчертан.

На 23 юли ще излезе и третото, последно класиране. Записването за него ще продължи от 24 до 26 юли. Едва след това ще стане ясно колко свободни места са останали в Алма матер от общо над 5800.

През последните години заради демографската криза и обучението в чужбина Университетът изпитва затрудения да попълни всичките си бройки. Миналата година в края на август беше обявен допълнителен прием за 850 места в над 80 специалности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът в Пловдив отхвърли жалби на жителите на ромската махала в с. Войводиново
Съдът в Пловдив отхвърли жалби на жителите на ромската махала в с. Войводиново
Засилен е контролът в района на индустриалната свинеферма в Николово
Засилен е контролът в района на индустриалната свинеферма в Николово