НОВИНИ

Коледна трапеза в колет

Подготвянето на традиционна празнична трапеза може да се окаже истинско предизвикателство за българите, които живеят в чужбина. Липсата на типичните за нашите географски ширини продукти се оказват основната спънка в избора какво да сложат на масата сънародниците ни зад граница.

bnt avatar logo
от Цветан Благов, Елвис Янков
19:12, 27.12.2015
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Ето защо грижовни майки, баби, роднини и приятели пращат любими храни, подправки и напитки на близките си в чужбина. От Български пощи разказаха, че прeдвидливите не чакат последния момент, а изпращат колета си няколко седмици преди празниците, за да стигне навреме. Статистиката сочи, че 3 пъти повече колети и малки пакети се изпращат по коледните и новогодишните празници.


Антоанета Стойчева, служител в „Български пощи“: Изпращат много неща. Като се започне от детски играчки, някои други лакомства. Също се изпращат много дрехи, хубави сувенири, най-вече българско родно производство.

Българите масово пращат любимите храни на близките си. В колетите се слага домашна лютеница, луканка, сирене, сухи чушки, боб и и типичните български подправки като джоджен и чубрица. 29-годишният Петър Бозаджиев от Разград живее от години във френския град Дижон. Признава, че най-много му липсва...

- Баница, бих казал, - признава младият мъж.

Колкото и типични продукти обаче да му изпращат от България?

- Най-вече ми липсват гозбите на майка ми, - допълва Петър.

През годините майка му понякога му изпращала дори забранени хранителни стоки в колетите, като ги криела в дрехи и чорапи.

- И в крайна сметка имам много чорапи вкъщи, - усмихва се той.

Заради атентатите в Париж от 13-ти ноември са въведени засилени мерки за сигурност. Така че в чужбина вече не могат да се пращат играчки и предмети с вградени батерии. Емилия Дафинова изпраща лакомства за децата на свое приятелско семейство в Гърция и признава, че...:

- Липсват им българските приятели, които не можем тази година да се посетим, - разказва жената за децата си.

Най-популярните колетни дестинации са близките балкански държави – Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Македония, както и страните с големи български общности – САЩ, Великобритания, Испания,Франция и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката по пътищата в края на Коледните празници
Обстановката по пътищата в края на Коледните празници
Стефановден в Русе
Стефановден в Русе