НОВИНИ

Стефановден в Русе

Стефановден е последният празник в годината, за който се казва, че “затваря кръга“. Хиляди българи днес празнуват имен ден. Екипът на БНТ 2 гостува на отец Стефан Стефанов в храма „Свети Николай Чудотворец“ в Русе, където той служи.

bnt avatar logo
от Теодора Узунова, Деян Маринов
19:05, 27.12.2015
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Откриваме отец Стефан в църквата „Свети Николай Чудотворец“ по време на неделната литургия. Така започна празникът за свещеника. Казва, че от традиции не разбира, защото по-важни са ценностите. Колкото до ястията и трапезата:

Отец Стефан Стефанов, свещеник в храм „Св. Николай Чудотворец“-Русе: Обикновено хората свързват с това какво се яде, какво не се яде. Ние трябва да празнуваме празника не с корема си, а със сърцето си. Празнуването истински е тук в храма.Какво ще има на трапезата – каквото е дал Господ, както се казва. Важно е в сърцата ни да има любов, да има светлина, да има огън.

Мисията на ранните дякони, първият от които е Стефан, е била справедливо да разпределят храната на трапезата измежду християните, разказва отец Стефан.

- Така трябва да бъде и днес – да се стараем да бъдем и на евхаристийната трапеза, и на братската трапеза заедно, - казва отец Стефан.

Затова и на Стефановден в храма гостува благотворителен базар, който набира средства за ремонт и оборудване на неделното училище в Русе. В него са записани 27 русенчета, които се обучават по проект „Оставете децата да дойдат при мен“. До момента от базара, който е бил в катедралния храм „Св. Троица“, са събрани близо 500 лева. Нужните пари за ремонта на неделното училище и за закуването на техника, маси и столове обаче са 3 500 лева.

Отец Стефан Стефанов: Това трябва да бъде църквата – да бъдем полезни един на друг, да живеем в любов. Иначе църквата се превръща в един ритуален дом, където само палим свещи и не се познаваме един друг. Ний трябва да знаем болките си, нуждите си, да си помагаме, да се подкрепяме.

Колкото до празника – отец Стефан ще го прекара заобиколен от близки и приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледна трапеза в колет
Коледна трапеза в колет
Подарък за Коледа - постоянен трудов договор
Подарък за Коледа - постоянен трудов договор