НОВИНИ

Реакции срещу конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола"

Вече пет години фондация "Джендър образование, изследвания и технологии " организира конкурс в българските училища, наречен " Училище без насилие и стереотипи, определени от пола". Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката. Тази година обаче родители реагираха срещу конкурса, след като провеждането му съвпадна с дебатите и отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция и сигнализираха в редакцията ни. От фондацията заявиха, че в конкурса и анкетата към него става въпрос само за равнопоставеност между момичета и момчета. Има ли основание за притеснение - Елиана Димитрова провери.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:50, 26.01.2018
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

На 10 януари просветното министерство изпраща писмо до всички регионални управления на образованието за провеждането на конкурс " Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" на фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Според конкурса Фондацията раздава карта, в която учителите трябва да отговорят дали обучават децата за "роли, определени от пола в семейството", " влияние на стереотипите, определени от пола върху мисленето на децата" , "развитие на сексуалната идентичност при подрастващите".

Евден Николов, родител на ученик, Стара Загора: Това писмо породи голямо притеснение в мене, тъй като не смятам, че в училище и при децата трябва да бъде формирано някакво стереотипно поведение. Един вид всеки да може да се определя в ранна възраст какъв тип е социален пол, така наречения.

В Стара Загора реагира и ВМРО като призова ресорният зам. кмет да отговори "защо в училищата се прокарват тези в разрез с традициите." Още със започването на споровете обаче около ратифицирането на Истанбулската конвенция и използването на понятието "джендър", преведено като социален пол, от сайтовете на регионалните управления са свалени текстовете на писмото.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ, София: Видях това обявление за този конкурс, но аз прецених, че не е удачно да бъде пуснат той през нашите ученици. Причината за това, е, че все пак покрай Истанбулската конвенция в обществото няма консенсус по отношение на стереотипите на пола.

Конкурсът се организира вече за 5-та година.От просветното министерство казаха, че той цели да установи само има ли равнопоставеност между момчета и момичета. Уточниха, че само съдействали да информират училищата, а участието е доброволно.

Грета Ганчева - дир. Дирекция "Приобщаващо образование" МОН Това, което ще се направи, е да бъде по-категорично заявено, че всъщност всичко се отнася до това дали училището работи за приобщаваща политика и практика, а не за нещо, което е за собствени цели или създава междуличностни отношения, които не са в интерес на никой.

Колкото до сваленото писмо, от министерството обясниха, че Регионалните управления могат да информират училищата и по друг начин чрез имейли и разговори. Не знаят на какъв етап в момента е конкурсът и колко училища ще участват.

Живка Маринова, изпълнителен директор на Фондация " Джендър образование, изследвания и технологии ": С или без министерството ние този конкурс ще го проведем. Понятието "джендър" означава равнопоставеност, това, което ние влагаме в конкурса " Училище без стереотипи, определени от пола " това означава, че децата трябва да се чувстват еднакво третирани както момчетата, така и момичетата. Това се стереотипите, определени от пола, не става дума за нищо друго.

Просветният министър Красимир Вълчев е категоричен, че джендър обучение в улилищата няма и няма да има. Той е един от министрите, гласували против Истанбулската конвенция на правителственото заседание. Причината - текстове, че трябва да включим учебен материал като "нестереотипни роли на пола".

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Категорично заявявам,че няма да има промени в учебните програми във връзка с Конвенцията.

Всичко, което се изисква от България във връзка със равнопоставеността на половете, е в учебните програми, каза още министърът и няма нужда от промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално започнаха преговорите за правителство в Германия
Официално започнаха преговорите за правителство в Германия
Пътната агенция възложи предпроектно проучване за тунел под Петрохан
Пътната агенция възложи предпроектно проучване за тунел под Петрохан