НОВИНИ

​Кой е бизнесменът Абдуллах Бююк

Въпреки твърденията на турските власти, че той е сред най-приближените хора на Гюлен, името му не е публично известно в Турция. Според турските медии Бююк е финансист и е бил основен "ковчежник" на организацията на Гюлен. По-рано днес той беше разпитан в Одрин, но с това се изчерпва отзвукът в медиите в южната ни съседка.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:51, 11.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

"Заловиха още един от предателите" и "България предаде на Турция поддръжник на Гюлен" - с тези заглавия медиите в Турция съобщават за екстрадирания бизнесмен. Не съобщават нищо повече освен името и принадлежността му към организацията на Гюлен - ФЕТО.

У нас името му стана известно едва след неуспешния преврат на 15 юли.

Tой разказва за себе си, по време на едно от изслушванията си пред Софийски градски съд през март тази година. Твърди, че фирмата му предоставя интернет услуги и хостинг на сайтове.

Kaзват, че е честен бизнесмен и примерен данъкоплатец.

Бююк отрича да се познава лично с духовника в изгнание. Казва, че е израснал в бедно семейство и членове на движението "Гюлен" са му отпуснали стипендия за образование. Не крие, че споделя част от идеите на Фетхуллах Гюлен, както и че в последствие той също е помагал на младежи да се изучат.

Разказва и че през 2002 г. правителството в Турция печели изборите благодарение на подкрепата на членове на движението.

След разрива с Ердоган няколко години по-късно обаче започва и преследването на фирми и хора, свързани с духовника. Тогава Абдуллах Бююк завършва с думите "Не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес".

Засега единствено външния министър Чавушоглу коментира случая "Бююк".

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: В България се беше укрил един от последователите на Гюлен - Абдуллах Бююк. Българската държава разреши екстрадирането му и той вече е при нас. Всъщност още от 2013-та там се крият няколко от поддръжниците на Гюлен. Сега очакваме решението на Гърция за хората на тяхна територия.

На митинг в Анкара Ердоган съобщи за заловен поддръжник на Гюлен, на когото е отказано убежище в България. Ердоган отново отправи критики към Вашингтон за екстрадирането на Гюлен.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Рано или късно Америка ще трябва да направи избор. Или Турция, или терористичната организация на Гюлен. Длъжни са да изберат страна.

Анкара очаква решение и за екстрадирането на 8-те военни в Гърция, както и за дипломати, укрили се в САЩ, Италия и други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим
Украйна приведе в повишена бойна готовност войските си в района на Крим
България предаде бизнесмена Бююк на Турция по силата на Закона за чужденците
България предаде бизнесмена Бююк на Турция по силата на Закона за чужденците