НОВИНИ

Кой е Мостис и кой е последният тракийски цар?

Неизвестни досега факти за тракийския цар Мостис бяха разкрити на първата международна конференция „Римска и късноантична Тракия", която се проведе в Пловдив. Последните научни данни потвърждават, че Мостис е бил начело на тракийското племе „кени" и е бил съюзник на Рим. Кой е последният тракийски цар - вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
20:52, 09.10.2016
10512
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Една голяма загадка около личността на Мостис вече е разбулена. До сега тракийски цар тънеше в догадки - кога е управлявал, дали е бил начело на тракийското племе кени, до къде е стигало влиянието му, кои са съюзниците му, воювал ли е с Рим. Нови находки на монети край Созопол и Странджа помогнаха образът му да се изясни.

Проф. Людмил Вагалински – директор на Национален археологически институт с музей при БАН: Мисля, че вече знаем - става въпрос за племето кени, тракийско племе, едно друго племе асти, които са били на територията на Галиповски полуостров, който сега е в Турция, Управлявал е около стотната година и знаем, че всъщност е бил съюзник на Рим, а не обратното - да се е биел срещу Рим.

Учените вече знаят и името на последния тракийски цар, управлявал 40-45 година преди Тракия да стане римска провинция.Разкрит е благодарение на скорошни находки, които хвърлят нова светлина върху надпис от стела намерена на остров Самотраки

Проф. Людмил Вагалински: Неговото име е Араскус и той е син на Реметалк II, а баба му е била царица на древното царство Понт, което през този период е обхващало северното крайбрежие на Черно море

Араскус, последният цар е бил младо момче от династията на сапеите попълва важно парче от нашата история. Учените сглобиха изцяло и цялата поредица римски управители на провинция Тракия. Епиграфът Николай Шаранков представи списъкът им според годините на управление.

Проф. Людмил Вагалински: Това много ни помага, когато искаме да датираме събитията в Тракия и да обогатиме знанията за историята на тази земя, където ние живеем

Древна Тракия е поделена между териториите на България, Турция и Гърция, а днес специалистите я обединяват научно. Затова целта е конференцията да се превърне в балкански патент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия продължава издирването на терорист
В Германия продължава издирването на терорист
Нов закон регламентира облика на жилищните сгради в София
Нов закон регламентира облика на жилищните сгради в София