НОВИНИ

"Критична маса София" призовава за повече толерантност на пътя

Велосипедисти отново излязоха на демонстративна акция пред Националният дворец на културата. Целта им е да призоват участниците в движението към повече толерантност на пътя.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:35, 25.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.

За първи път социалното събитие „Критична маса“ в България се организира на 8 юли след тежък инцидент с велосипедист на пътя. От тогава всеки последен работен петък от месеца на мирна демонстрация се събират и българските колоездачи. Ивайло Александров от пет години кара колело ежедневно. На сбирката пред НДК идва за да напомни на управляващите и на обществото.

Ивайло Александров
"Ние съществуваме, имаме право да сме на пътя и трябва да ни се зачитате това право."

Присъстващите на събитието споделиха, че има голямо подобрение в София относно велосипедната инфраструктура. Но най-често срещаните проблеми като паркирането върху велоалеите и нетолерантността на шофьорите продължават да съществуват.

Иво Панайотов
"Аз се убеждавам че, те ни виждат на пътя, но просто гледат да ни унижават - шофьорите. Е сега на Орлов мост бях, опита се да мине през мене."
Румен Цанков
"Значи, призовавам шофьорите към по-голяма толерантност и велосипедистите също към толерантност. И в тези тъмни дни велосипедистите нека да имат нещо да свети. Отпред и отзад."

Заради студа присъстващите на "Критична маса" този петък не бяха много, но споделят че въпреки това ще продължат да се събират всеки месец и през зимата. Усилията им вече дават резултат - главният архитект на София Здравко Здравков, е отправил покана към тях, за да се опита да реши някой от проблемите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас започна делото срещу Петър Низамов
В Бургас започна делото срещу Петър Низамов
НДК светна в оранжево срещу насилието над жени
НДК светна в оранжево срещу насилието над жени